Актуелно

У Нишу обележено 25 година од битке на Кошарама и одата почаст херојима

Припадници борачких удружења, војске и полиције и представници Града заједно са саборцима, пријатељима и родбином, полагањем венаца одали су почаст погинулим борцима у бици на Кошарама, која се одиграла од 9. априла до 10. јуна 1999. године. Трајала је 67 дана и однела 108 живота.

У име града венац је положила заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић.

Истовремено је обележено и четврт века од битке којом је брањена слобода Србије.

Иван Крстић, координатор борачких удружења Града Ниша и ветеран 63. падобранске бригаде истиче херојство својих сабораца међу којима су углавном били младићи од 18 до 25 година. Бранећи границу Србије они су имали само једну мисао на уму „да нема назад, јер је иза Србија“.

Преживели борци са Кошара кажу да су сећања још жива. Међу њима је и Зоран Миљковић, припадник вода Војне полиције. Каже да не смемо да заборавимо хероје са Кошара због генерација које долазе јер су ти млади људи бранили слободу наше деце.

Битка на Кошарама је била једна од најтежих у новијој историји, када су припадници терористичке ОВК уз помоћ НАТО авијације и албанске војске намеравали да заузму караулу Кошаре, а потом направе коридор за копнену инвазију из правца Албаније.

Још садржаја