Актуелно

Први путници у новој терминалној згради Аеродрома „Константин Велики“ од 1. јула

Градоначелнива Ниша Драгана Сотировски присуствовала је данас потписивању тројног уговора између министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горана Весића, Михајла Здравковића, в.д. директора ,,Аеродроми Србија” д.о.о. Ниш и Џунг Јунга, председнка кинеске корпорације Шандонг на Аеродрому „Константин Велики“. Уговором је предвиђена изградња интерне инфраструктуре на аеродрому, а радови ће бити завршени до 1. јула. Министар Весић је најавио и нову уместо старе терминалне зграде, изградњу писте и торња, као и нове линије.

Градоначелница Сотировски је истакла да је ово значајан корак за Ниш јер аеродром опслужује око два милиона становника. Летови су важни за промоцију града, привлачење инвеститора и повезивање са европским градовима и дијаспором. Авио-саобраћај се унапређује и то је доказ да Град није погрешио када је одлучио да држава управља аеродромом.

Министар Весић је истако да је у зграду уложено преко 10 милиона евра. Наручена опрема стићи ће у мају и почеће да се монтира. Вредност опреме је око 600 милиона динара и свих ових 80.000 квадрата, односно 54.000 који се раде, са приступним саобраћајница коштаће нешто преко 16 милиона евра. Он је додао да нишки аеродром очекује рушење старе и изградња нове зграде терминала, уређење слетно полетне писте и изградња новог торња.

Директор Здравковић је објаснио да уговор о фазној изградњи и реконструкцији предвиђа да се урадити 1.976 метара интерне саобраћајнице, око три километра атмосферске канализације, 1.124 метра цеви за фекалну канализацију и 4.800 метара водоводних цеви.

Биће уређено око 54.000 метара квадратних од укупног простора од око 80.000, нове зелене површине имаће модеран заливни систем, а биће посађено и 200 нових садница.

Још садржаја