Актуелно

Почела реконструкција Основне школе „Иван Горан Ковачић“ у Градској општини Нишка Бања

После скоро пола века почела је детаљна реконструкција Основне школе „Иван Горан Ковачић“ у Градској општини Нишка Бања. Радови ће обухватити замену крова, столарије и обнову фасаде, а уместо котлова на мазут биће уграђени котлови који као гориво користе пелет. Инвестиција је вредна нешто више од 53 милиона динара за шта је већи део средстава обезбеђен на конкурсу Министарства за рударство и енергетику, а остатак од 23,4 милиона динара финансираће се из градског буџета.

Председник општине Нишка Бања Душан Живковић рекао је да је санација школе веома важна за мештане Бање јер њу похађа скоро 700 ђака. Школа је изграђена 1963. године, претходна реконструкција била је 1975. године, и ево после скоро пола века имамо радове који ће када буду завршен деци и запосленима обезбедити много боље услове за рад, биће мањи рачуни за струју и грејање јер ће зграда бити енергетски ефикасна, а заменом котлова заштитићемо животну средину и учинити да ваздух у овом лечилишту буде још бољи, рекао је Живковић.

Директор ОШ „Иван Горан Ковачић“ Дарко Милојковић захвалио је Граду што је препознао колико је школа важна мештанима јер њу похађа око две трећине свих основаца Бање и навео да ускоро крећу и радови на објекту у Првој Кутини где је смештено истурено одељење ове школе.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски поручила је да је Нишка Бања једна од градских општина у коју се највише улаже како би се том лечилишту обезбедило место на туристичкој мапи Србије које му припада. Држава нам је помогла што се тиче ваучера, имамо и директан излаз са Коридора 10, а на свима нама у локалној самоуправи је да туристичке садржаје употпунимо и зато инвестирамо у капиталну инвестицију каква је аква парк, казала је градоначелница Ниша.

Она је навела да и села у тој општини треба да имају уређену путну и комуналну инфраструктуру. Реконструисали смо пут од Островице до Равног Дола, затим централну улицу Лазара Хиландарског у Сићеву, Дом културе у Лазаревом селу, завршавамо бициклистичку стазу до Бање, а ускоро почињемо сређивање улица у насељу Никола Тесла, које такође припада ГО Нишка Бања, рекла је Сотировски.

Градоначелница је позвала све власнике вила у Бањи, односно оне који у њима живе, да се пријаве на конкурс за сређивање фасада који је расписала Канцеларија за локални економски развој, а којим је предвиђено да град радове финансира са једном трећином новца док скупштине станара обезбеђују две трећине пара.

Сотировски је са сарадницима обишла центар Нишке Бање и навела да, иако је доста тога урађено кад се изађе на терен види се да има још посла, има још улица које треба реконструисати, парк у Бањи требало би да изгледа уређеније са више зеленила и цвећа, и не би требало да се дешава да не ради фонтана која је један од симбола Бање и то у јеку туристичке сезоне.

Још садржаја