Актуелно

Обележена 215. годишњица Битке на Чегру

Државном церемонијом обележена је 215. годишњица Битке на Чегру којој је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић са сарадницима, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, председница ГО Пантелеј Наташа Станковић, представници Војске Србије, полиције, као и представници удружења, грађани, али и потомци Стевана Синђелића. Његово Високопреосвештенство владика Арсеније одржао је помен чегарским јунацима.

Нови министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић је казао да је на овом светом месту где је крв српска проливена никао споменик – светионик за нараштаје.

Градоначелница Сотировски је истакла да је Чегар слободарско и заиста посебно место по херојству, место борбе против силе и обесправљености и додала да „култура сећања не сме да утихне, посебно у овом тренутку кад је невероватно којом брзином будућност постаје прошлост“.

Она је подсетила да је после 20 година обновљен споменик на Чегру, али и Ћеле кула и споменик Стевану Синђелићу.

Споменик је подигнут на месту где се 31. маја 1809. године одвијала чувена битка из Првог српског устанка, у знак сећања на погинуле војнике и њиховог команданта Стевана Синђелића.

Обележавање годишњице битке на Чегру део је програма обележавања градске славе Свети цар Константин и царица Јелена.

Још садржаја