Актуелно

Обележен Дан ослобођења Ниша у Првом светском рату

Полагањем венаца на споменик војводи Петру Бојовићу у Нишу обележена је 105. годишњица ослобођења града у Првом светском рату. У име Града венац су положили градоначелница Драгана Сотировски, председник Скупштине града Ниша др Бобан Џунић и заменица градоначелнице Душица Давидовић.

Градоначелница Сотировски је поручила да су пред нама и данас нови изазови којима, захваљујући политици председника Александра Вучића одговарамо штитећи виталне интересе наше земље. Бранећи наше интересе бранимо наш опстанак. Нисмо ни помишљали на предају и онда када се многима чинило да нема наде.

Венац је положио и праунук војводе Петра Бојовића, Бранислав Бојовић који је истакао да је свету неопходан мир, за шта се борио и његов прадеда.

Јединице Прве српске армије под командом прослављеног српског војсковође и војводе Петра Бојовића, 9. октобра 1918. године избиле су у рејон нишког Заплања и горњи Добрич. Тада су заузели почетни распоред за свеопшти напад на последњу непријатељску линију одбране Ниша. Прва српска армија је 12. октобра 1918. године ослободила Ниш.

Још садржаја