Актуелно

Обележен Дан ослобођења Ниша у Другом светском рату

Полагањем венаца на споменик Ослободиоцима Ниша на Тргу краља Милана и у спомен парку Бубањ, обележен је Дан ослобођења Ниша у Другом светском рату. Венце су положили градоначелница Ниша Драгана Сотировски, представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова као и многобројна удружења која негују слободарску традицију.

Градоначелница Сотировски је истакла да су се борци у Другом светском рату борили да ми данас живимо у слободи а наш је задатак да ту слободу сачувамо и у миру својим радом градимо нашу отаџбину.

После полагања венаца на Тргу краља Милана, церемонија је настављена и у меморијалном комплексу Бубањ, где су такође положени венци од стране делегације Града Ниша, војске, полиције и бројних удружења грађана.

Борбе за ослобођење Ниша у Другом светском рату, такозвана “Нишка операција”, почела је 8. октобра 1944. године у 8 часова, а Ниш је ослобођен 14. октобра 1944. године када је 22. дивизија народно-ослободилачког покрета ушла у град из правца југа и поразила немачке трупе.

Још садржаја