Актуелно

Ниш окупио младе иноваторе из 28 школа у Нишавском региону

Ниш је био домаћин 45. Регионалног такмичења младих иноватора и предузетника, а за једну од награда борило се 36 екипа из 28 школа са територије Нишавског управног округа. Такмичење је организовао Савез проналазача Србије, а свечаном отварању су присуствовали заменица градоначелнице Душица Давидовић, начелник Школске управе Предраг Нешовић, директори, ментори и професори и учесници такмичења.

Млади су се такмичили у четири области, ИТ сектору, зеленој економији, пољопривреди и привреди где су представили своје бизнис планове и иновативне идеје.

Екипа ЕТШ „Мија Станимировић“ из Ниша освојила је прву награду са идејом „паметне баште“. Другопласирана је трећа екипа нишке Економске школе из Ниша, а треће место је припало ОШ „Вук Караџић“ из Витошевца.
Специјалне награде припале су ОШ „Надежда Петровић“ из Сићева, ОШ „Љупче Николић“ из Алексинца и ОШ „Ђура Јакшић“ из Јелашнице.

Председник Савеза проналазача мр Хаџи Слободан Симић казао је да је реч о такмичењу младих и да је до сада на овом такмичењу учествовало више од 5.300 ученика основних и средњих школа и гимназија.

Према речима државног секретара у Министарству науке, технолошког развоја и иновација др Мирослава Трајановића такмичења иноватора и предузетника организују се у свим регионима у Србији.

Циљ такмичења је да код младих развије жељу да се баве иновативним активностима. Важно је да млади што раније схвате да је то један од начина којим могу да утичу на развој економије у Србији, казао је Трајановић.

Још садржаја