Актуелно

Лакше, брже и бесплатно решавање радних спорова без судских поступака

У Градској кући је потписан споразум о сарадњи између Регионалне канцеларије омбудсмана и Републичке агенције за мирно решавања радних спорова. Потписивању је присуствовала и градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Градоначелница Ниша је истакла да ће споразум суграђанима омогућити брже, лакше и ефикасније решавање радних спорова уз помоћ медијатора без судских поступака док ће запослени добити већи степен заштите права на локалу. Додала је да је Град повећао заштиту права грађана и отварањем Канцеларије за информације од јавног значаја и отварањем представништва Агенције за борбу против корупције.

Према речима Ивице Лазовића, директора Агенције, њена улога је и да спречи штрајкове радника. Он је истакао да се годишње реши између 1.000 и 1.200 радних спорова, од чега 36 колективних, који су прошле године обухватили чак 160.000 радника.

Регионална омбудсманка у Нишу Катарина Митровски наводи да ће вођење мирних спорова представљати велику уштеду и за Град и за појединце. Протокол који је потписан је корак ближе ка суграђанима, нарочито када су у питања права и заштита права из радних односа.

Још садржаја