Актуелно

Европска унија наставља са улагањима у Ниш

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски обишла је са шефом Делегације одељења за сарадњу ЕУ Николом Бертолинијем Луткарско позориште, Центар за социјални рад и Дегустациони центар “Залогај југа”, где Град у сарадњи са ЕУ ради на пројектима повећања енергетске ефикасности, заштити породице и проширењу тржишта и услуга у угоститељству. Од 2010. ЕУ је Ниш подржала са 47 пројеката којима се побољшавају услови живота у Нишу.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски је нагласила да финансијска подршка ЕУ Граду пуно значи обзиром на то да се тим новцем реализују пројекти који су од значаја за грађане. У питању су три сасвим различита пројекта, из три различите области, али су они примери добре праксе.

У години када Позориште лутака обележава 65 година постојања оно ће бити реконструисано и 30.000 деце која годишње прођу кроз ово позориште има најбоље услове да уживају у луткарске представе. У Центру за социјални рад ЕУ нам помаже да заштитимо младе од злостављања. Трећи пројекат је такође важан. У Дегустационом центру људи од заната подучавају и преквалификују људе који ће моћи да раде у области угоститељства, а туристи да уживају у залогајима југа, истакла је Градоначелница Сотировски.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Србији Никола Бертолини је нагласио да је акценат ових пројеката ставља на децу и културу.

Максимална брига о деци у ситуацијама које њих угрожавају је сјајна иницијатива, казао је Никола Бертолини и поручио да је ЕУ вољна да настави са улагањима у Ниш уколико постоје добри пројекти.

Према његовим речима Ниш, као један од највећих градова Србије, поседује значајне потенцијале и спроводи велике иницијативе. Исткао је да је Ниш више напредовао од већине општина у Србији.

Градоначелница је додала да ће као копредседавајућа Заједничким консултативним одбором Комитета региона Републике Србије и Европске уније предложити да се, након Брисела, следећи састанак Одбора одржи у Нишу.

 

Још садржаја