Актуелно

Чехословачка црква из Прага у посети Нишу

Јована Митић, помоћница градоначелнице Ниша за међународну сарадњу срела се у Градској кући са Прашким бискупом Давидом Тонзаром и члановима делегације Чехословачке Хуситске Цркве која је у дводневној посети Нишу. У срдачном разговору Јована Митић је упознала госте са културним наслеђем града за шта су се они посебно интересовали јер је циљ њиховог боравка у Нишу упознавање са културно-историјским споменицима.

Јована Митић је истакла да Град поклања пуну пажњу очувању чешке културне баштине у Нишу а садашња сарадња може да буде проширена посебно у области културе и образовања. Већ је у оквиру пројекта који се планира уговорено братимљење једне нишке са једном чешком школом.

Давид Тонзар је истако да је сврха њиховог доласка обилазак значајних споменика и објеката из периода пре и после Првог  и Другог светског рата. Ниш их је посебно привукао као царски град у коме је рођен цар Константин. Током боравка у Нишу посетиће и Саборни храм Свете тројице, срести се са нишким епископом, али ће обићи и антички лапидариј , остатке царске палате и остале знаменитости Града Ниша.

Домаћин делегације из Чешке је Асоцијација српско – чешког пријатељства Беседа – Ниш.

Још садржаја