Актуелно

Амбасадор Украјине Володомир Толкач у протоколарној посети Нишу

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски састала се у Градској кући са амбасадором Украјине у Републици Србији Володимиром Толкачом који је у Нишу боравио у протоколарној посети.

Градоначелница је амбасадору поручила да је Србија привржена поштовању начела територијалног интегритета и суверенитета држава и да у том смислу уважава и територијални интегритет Украјине. Србија је у више наврата упућивала хуманитарну помоћ украјинском народу, а на конференцији у Варшави 2022. године за помоћ деци и расељеним лицима из ове земље донирала је 3 милиона евра. Сотировски је навела и да је Србија, према подацима из априла 2023. године, пружила уточиште за више од 28.000 украјинских држављана.

Амбасадор Толкач захвалио је на томе што Србија доследно поштује међународно право као и на помоћи коју је упутила његовој земљи. Он је навео да се залаже за јачање билатералних односа између региона у Украјини и Србији, као и да су украјински привредници заинтересовани за отварање производних погона у иностранству, а да би Ниш као град на раскрсници путева који поседује и аеродром могао да буде привлачан за улагање.

Градоначелница Сотировски је упознала амбасадора са свим предностима Ниша као универзитетског града у коме успешно ради Научно технолошки парк, као и да је због бројних погодности за инвеститоре Ниш проглашен градом са повољним пословним окружењем. Свака сарадња која је у обостраном интересу је добродошла, нарочито ако знамо да су обе земље на путу ка Европској унији, поручила је Сотировски и навела да је Ниш већ привукао бројне инвеститоре.

После састанка у Градској кући амбасадор Володомир Толкач састао се и са представницима Регионалне привредне коморе Ниш.

 

Још садржаја