Актуелно

Задатак локалних самоуправа је да повежу дијаспору са матицом

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски присуствовала је првом састанку Пословног савета за дијаспору за период 2023 – 2027. који је организовала Привредна комора Србије под покровитељством Програма Уједињених нација за развој, финансираног од стране Швајцарске развојне сарадње.

Градоначелница Сотировски је на састанку говорила о сарадњи дијаспоре и Научно-технолошких паркова у Србији и повратку инжењера у Ниш наводећи примере добре праксе. Истакла је да је академска дијаспора наш велики потенцијал за развој привреде а посебно паметне технологије и зелене агенде и додала да је задатак локалних самоуправа да повежу дијаспору са матицом и буду њихова логистичка подршка у покретању бизниса.

Пословни савет за дијаспору ће у наредном периоду бити програмско и оперативно тело које ће се бавити реализацијом конкретних циљева у различитим темама, од система подршке за инвестирање дијаспоре у сарадњи са партнерима у Србији преко зелене агенде у приватном сектору до подршке организацији пословних конференција са дијаспором.

Састанку су присуствовали и Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе Привредна комора Србије, Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа са дијаспором, Ричард Коли, директор Канцеларије за сарадњу, Амбасада Швајцарске и Бојана Балон, вршилац дужности заменика сталног представника UNDP у Републици Србији.

Још садржаја