Актуелно

Војна болница Ниш обележила 146 година од оснивања

Полагањем венаца у комплексу Војне болнице обележено је 146 година од оснивања ове војне здравствене установе. Венац је на споменик-пирамиду посвећену жртвама пегавог тифуса положила и градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

У самом комплексу има неколико важних споменика, пирамида жртвама пегавог тифуса, подигнут 1915. године. Јединствен споменик који су лекари подигли својим пацијентима. Спомен плоча која је постављена октобра 2014. године када је обележено сто година од почетка Првог светског рата и биста др Владана Ђорђевића, оснивача болнице и првог управника.

Болница је основана давне 1878. године, 22. јануара Одлуком Врховног штаба српске војске.

Припадници Војне болнице учествују у међународним војним вежбама и мировним операцијама. Посебно се истиче њихово учешће у мировним операцијама у ЦАР-и, Чаду, Сомалији, Уганди под окриљем Уједињених нација и Европске уније.

Тренутно су у мисији у Централноафричкој Републици припадници Војне болнице Ниш, који дају допринос колективној и регионалној безбедности и промовишу Србију, Војску Србије и српски војни санитет на најбољи могући начин.

Још садржаја