Актуелно

Транспарентност кључна у процесу израде стратешких докумената

Процес израде Стратегије развоја урбаног подручја који је Град Ниш, у партнерству са општинама Сврљиг, Мерошина и Гаџин Хан започео одлуком Скупштине Града, настављен је низом округлих столова.

Стратегија ће допринети одрживом развоју иновативне, циркуларне економије, енергетској транзицији, прилагођавању климатским променама, иновацијама у области дигиталних технологија, као и заштити природе, јачању туризма, економском развоју, отварању нових радних места.

„Од суштинског значаја је да читав процес буде транспарентан и отворен, због чега смо позвали све грађане да учествују у изради Стратегије и да својим одговорима на упитник о различитим аспектима квалитета живота на територији на којој живе дају допринос, а ти подаци користиће се у изради анализе и унапредиће читав процес израде Стратегије, рекла је главни градски урбаниста Тања Обрадовић на почетку округлог стола о територијалној стратегији, нагласивши да је упитник био доступан у електронском и штампаном издању и да је учествовало више од 300 грађана.

Тематски округли столови, организовани у Нишу прилика су да се представе резултати анализа, као и ЕУ ПРО Плус програм (Програм Европске уније за локални развој) и разговара о урбаној обнови, заштити и развоју предела, јачању урбано-руралних веза, као и могућностима за улагања и развој зелене економије.

Стратегија ће показати који су капитални пројекти неопходни за урбани развој града и у којој мери ће бити финансијски подржани од ЕУ, а процес израде Стратегије треба да унапреди сарадњу између представника јавног, цивилног, приватног и научно-истраживачког сектора.

Још садржаја