Актуелно

Сећање на погинуле припаднике Црвене армије у Нишу

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски, министар унутрашњих послова Александар Вулин и Његова екселенција амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко открили су меморијал посвећен погинулим борцима Црвене армије у „Нишком инциденту“ и посадили стабла на месту обележја на коме су положени венци и цвеће.

О „Нишком инциденту“ 7. новембра 1944. између савезничких совјетских и америчких снага код Ниша говорио је историчар Небојша Озимић објаснивши под каквим околностима је америчка авијација бомбардовала колону совјетске војске и сукобу совјетских и америчких авиона на небу изнад Ниша.

Говорећи у присуству званица и представника удружења српско-руског пријатељства, Сотировски је подсетила на значај неговања културе сећања уочи Дана победе над фашизмом, датума који нас упућују на народе са којима смо у Првом и Другом светском рату били на страни слободе, правдољубља и историјске истине.

Ране које се крију тешко зарастају и Србија, која је чврсто опредељена за мир и војну неутралност, негује културу сећања која нам помаже да боље схватимо садашње време, као и да правилно промишљамо будућност, навела је градоначелница Ниша.

„У садашњем тренутку и с обзиром на позадину свих догађаја у Европи, овај меморијал говори боље и више од дужих или краћих речи“, започео је своје обраћање Боцан-Харченко оценивши да је откривање меморијала „изузетан догађај“, као и да је „најважније сећање на наше хероје погинуле у било каквим околностима“ који су учествовали у нашој заједничкој борби против нацизма.

Он је посебно захвалио председнику Србије Александру Вучићу који се, како је рекао, „залаже за недопустивост ревизије историје“.

Боцан-Харченко је захвалио на сећању на совјетске борце, официре који су се борили овде за слободу региона Србије и југоисточне Европе и ослобађали је тада од нацизма.

 

Још садржаја