Промоција пројекта уређења простора испред Београдске капије тврђаве

У оквиру „Европске недеље урбане мобилности 2023“ која ће трајати од 16. до 22. септембра на тему „Крећимо се квалитетније! Штедимо енергију!“, на локацији некадашње Цветне пијаце биће одржана презентација пројекта Партерног уређења платоа и зеленила испред „Београдске капије“ Нишке тврђаве. Презентовање пројекта заказано је за понедељак, 18. септембара, од  12 – 14 сати. Тренутно на поменутој локацији трају грађевински радови кроз прву фазу реализације.

Пројекат обухвата локацију некадашње Цветне пијаце, Универзитетски парк и део улице Ђуке Динића са циљем да формира нов јавни простор намењен грађанима обједињавањем поменутих целина.  Саобраћај моторних возила се у овом делу улице обуставља, а формира се пешачка зона и интегрисана парковска површина на површини од око једног хектара. Нов јавни простор је део заштићене зоне Нишке тврђаве као културног добра и третира се у складу са правилима о заштити културних добара.

Део тврђавских бедема је ослобођен од неадекватних садржаја, Београдска капија је ослобођена такође, предност је дата пешацима, а нов јавни простор се претвара у парковску површину.