Актуелно

Пројекат подизања енергетске ефикасности кренуо из Ниша

Град Ниш био је домаћин састанка потпредседнице Владе Србије и министарке рударства и енергетике проф. др Зоране Михајловић са начелницима управних округа Србије на коме се разговарало о енергетској ефикасности, једног од највећих државних пројеката, као и о спровођењу Закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и Закона о обновљивим изворима енергије усвојеним у парламенту.
Разговарали смо о ефикасној примени закона на терену од стране јединица локалне самоуправе и обавестила сам потпредседницу Владе Србије о великом интересовању Нишлија за замену столарије и сређевању фасада, рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски изразивши захвалност што је Ниш изабран за град из кога започиње реализација једног великог националног пројкта.
Могли смо да чујемо како напредује пројекат изградње интерконекције и изградње гасовода од Димитровграда до Ниша, како држава може да нам помогне да прикључак на гас буде повољнији и о значају коришћења соларне енергије, навела је Сотировски поздрављајући госте.
Радићемо са Министарством рударства и енергетике на искоришћавању геотермалних извора у Нишкој Бањи и подземних вода за грејање, напоменула је градоначелница Ниша.
Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике рекла је да је подизање енергетске ефикасности национални циљ и да је визија да до 2050. године Србија производи 50 одсто топлотне и електричне енергије из обновљивих извора енергије.
Циљ пројекта је да Србија троши знатно мање електричне и топлотне енергије по јединици друштвеног производа, да на тај начин буде конкурентна и да грађани и грађанке осете бенефите онога што зовемо „зелена Србија“.
Говорећи о пројекту замене столарије и сређивања фасада уз субвенције државе и локалних самоуправа од 50 одсто, Михајловић је рекла да очекује да би прве уговоре са грађанима и грађанкама могли да буду потписани у августу, као и да постоји велика заинтересованост за постављање соларних панела.
Већ наредне године очекујемо да за пројекте из области енергетске ефикасности обезбедимо најмање 100 милиона евра, напоменула је Михајловић.
Према њеним речима, изградња гасовода од Димитровграда до Ниша очекује се после спровођења неопходних процедура у септембру ове године и тим гасоводом Србија обезбеђује континуирано снабдевање и енергетску ефикасност.
О користима за грађане и привреду спровођењем поменутих закона и пројеката подизања енергетске ефикасности, на конференцији за новинаре, говорили су начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић, начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић, начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић, начелник Борског управног округа Владимир Станковић и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац.

Још садржаја