Актуелно

Почела јавна расправа о Нацрту одлуке о изради Генералног урбанистичког плана

Град Ниш организовао је, међу првим градовима у Србији, јавну расправу и јавни састанак о нацрту одлуке о изради Генералног урбанистичког плана, чиме је омогућено активно учешће грађана и свих институција у планирању овог документа.
На јавну расправу позвани су грађани, представници удружења грађана, невладиних организација, стручне и шире јавности, како би читав процес био транспарентан и ефикаснији, рекла је на почетку јавне расправе градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

„Ово је први пут да је град организовао јавну расправу пре него што донесе овако важан документ. Сматрамо да је Генерални урбанистички план веома важна тема и зато желимо да све буде јавно, транспарентно и да заједно договоримо како ћемо развијати град“, рекла је градоначелница.

Она је посебно нагласила да је важно да план који ће бити донесен 2024. године буде јасан и широј, а не само стручној јавности и да је због тога организована јавна расправа како би сви имали могућност да упуте предлоге, сугестије, примедбе.

„Позивам грађане да активно учествују у изради нацрта, верујем да ћете бити конструктивни и да ћемо донети план који ће важити до 2035. године и који ће бити заједничка одлука. Ово је почетак разговора који ће трајати 18 месеци до тренутка доношења ГУП-а, а циљ је да преиспитамо садашње локације за објекте јавне намене, да убрзамо све процедуре за добијање грађевинских дозвола, да размотримо како ће се град развијати и да то буде у складу са комуналном инфраструктуром која може да прати изградњу“, рекла је градоначелница.

Још садржаја