Актуелно

Основан Клуб градова и општина са повољним пословним окружењем

Прва председавајућа платформом за дијалог најуспешнијих самоуправа са државом, привредом и међународном заједницом је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.


Градоначелници и председници 25 локалних самоуправа из Србије потписали су свечану повељу о оснивању Клуба општина и градова са повољним пословним окружењем (БФЦ клуб) и обавезали се да ће удруженим снагама радити на унапређењу услова пословања на локалу.


Реч је о локалним самоуправама, које су успешним проласком кроз програм Цертификације општина с повољним пословним окружењем у југоисточној Европи (БФЦ СЕЕ) стекле потврду да пружају услуге по највишим међународним стандардима. У БФЦ клубу су и градови и општине који су тренутно у процесу цертификације, а још седам се определило да уђе у процес и приступи новом, седмом радном телу НАЛЕД-а.


Чланови БФЦ клуба су Ниш, Крагујевац, Нови Сад, Лозница, Чачак, Краљево, Стара Пазова, Пећинци, Рума, Лесковац, Зрењанин, Пожаревац, Лапово, Ћуприја, Шабац, Параћин, Инђија, Мионица, Велика Плана, Зајечар, Бор, Суботица, Сомбор, Ужице и Ваљево. Прва председавајућа платформом за дијалог најуспешнијих самоуправа са државом, привредом и међународном заједницом је градоначелница Ниша Драгана Сотировски.


Приликом потписивања повеље градоначелница Ниша И председавајућа Клуба градова И општина са повољним пословниом окружењем Драгана Сотировски рекла је да су циљеви БФЦ клуба унапређење законског оквира за локални развој, примена највиших међународних стандарда повољног пословног окружења, оптимизација процедура и дигитализација услуга за грађане и привреду, размена најбољих пракси у раду градова и општина и промоција инвестиција и предузетништва. Она је нагласила да иза оснивања БФЦ Клуба стоји једноставна, али важна филозофија: градови и општине који су лидери развоја заслужују посебан третман од државе и свих институција, да би још снажније предводили развој наше земље. У исто време, додала је, лидери у развоју имају обавезу да размењују своја искуства и међусобно и са општинама које заостају у развоју, да би и другима помогли да учествују у бенефитима економског раста.


Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић подсетила је да је спровођење БФЦ програма почело у Србији 2007. и до 2012. у њему је учествовало више од 50 градова и општина. Од 2012. БФЦ прераста у регионални програм и спроводи се и у Хрватској, БиХ, Северној Македонији и Црној Гори. До 2020. кроз БФЦ СЕЕ програм прошло је 29 самоуправа из Србије од чега је 12 успешно цертификовано (Рума, Пирот, Лесковац, Стара Пазова, Панчево, Нови Сад, Шабац, Сомбор, Пећинци, Ћуприја, Пожаревац, Чачак), док је девет у процесу цертификације или рецертификације (Ниш, Суботица, Сомбор, Ужице, Бор, Велика Плана, Параћин, Рашка и Горњи Милановац).

БФЦ СЕЕ је јединствени програм у југоисточној Европи који локалним самоуправа нуди смернице за унапређење квалитета услуга и информација за постојећу привреду и потенцијалне улагаче, који на основу БФЦ критеријума могу да мере локалне услове пословања у пет земаља. Том приликом, општине и градови морају да испуне 10 критеријума, међу којима и постојање стратегије развоја, ефикасне Канцеларије за локални економски развој и Привредног савета, одговарајуће инфраструктуре, ефикасних услуга и др.

Још садржаја