У оквиру Европске недеље мобилности, Град Ниш и ЕУ инфо кутак Ниш (Информациони кутак Делегације Европске уније у Нишу) као једну од активности обележавања организују осликавање мурала у Парку Чаир. Само осликавање мурала, као и израда идејног решења поверена је Уметничкој школи Ниш.

 

Интервенција у простору као уметнички израз даје велику могућност за анимирање и скреатње пажње јавности свих узраста, отуда идеја да овај мурал на атрактиван начин пошаље поруку и промовише урбану мобилност на дуже стазе.

 

Имајући у виду овогодишњу тему “Сачувајмо енергију”, полазна основа идејног решења су алтернативни извори енергије. Пре свега, мисли се на снагу ветра, циклусе воде у природи, потенцијал плодне земље и приступачност воде, која је карактеристична за наше подручје. Пуна кофица креативности симболички се односи на потенцијал младих људи који се школују у Уметничкој школи, а који ће овим пројектом моћи да имају ангажовање у јавном простору. У визуелном приказу појављује се и бициклиста као идеја усмерења на здраве стилове живота и смањење емисије штетних гасова.

 

Рад ће се изводити акрилним бојама са адекватном припремом. Користиће се подлоге и боје намењене за фасаду како бисмо омогућили да се заједничка интервенција што дуже одржи на простору.