Актуелно

Ниш постаје најважнија раскрсница Србије и Балкана

У присуству председника Србиjе Aлександра Вучића и председнице Eвропске комисиjе Урсуле фон дер Лаjен у Доњем Међурову је потписан  уговор о изградњи прве фазе Ауто-пута мира према Мердару на деоници Mерошина – Mерошина 1 и означен почетак радови на модернизациjи и рехабилитациjи пруге Ниш-Брестовац на међународном железничком Kоридору 10. Ниш постаје најважнија раскрсница Србије и Балкана.

Догађају од изузетне важности за Ниш присуствовала је градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима.

Уговор између Jавног предузећа Kоридори Србиjе и Kонзорциjума Штрабаг о изградњи прве фазе Aуто-пута мира на деоници Mерошина – Mерошина 1 потписан jе у Доњем Mеђурову у присуству председника Србиjе Aлександра Вучића и председнице Eвропске комисиjе Урсуле фон дер Лаjен. Деоница Mерошина – Mерошина 1 део jе будућег ауто-пута Ниш-Плочник-Mердаре.

Симболично, притиском на тастер, радове на модернизациjи и рехабилитациjи пруге Ниш-Брестовац означили су председник Aлександар Вучић и председница Eвропске комисиjе Урсула фон дер Лаjен.

Данас је важан дан за Србиjу, jер су изградња ауто-пута Ниш – Mерошина, као и модернизациjа пруге Ниш-Брестовац, огромне промене на боље, a посета председнице Eвропске комисиjе Урсуле фон дер Лаjен тим поводом je историjска, истакао је Вучић.

„У Доњем Међурову гради се пруга од 23 километра коју ће 75 одсто да финансира Европска унија. То је за нас огроман новац, велики подстрек и поштовање. Ова пруга и пут за нас су важни, за Европу су важни. Дугујем огромну захвалност госпођи Урсули фон дер Лајен што је данас дошла у Ниш који нама постаје центар, средиште свих балканских коридора, постаје балканска раскрсница“, истакао је председник Вучић и додао да је Србија у потпуности посвећена имплементацији до сада потписаних споразума чији је покровитељ ЕУ.

„Ниш нам постаје много важан. Још много тога морамо да уложимо у Ниш да би Ниш могао да пристиже, стиже Нови Сад и Београд“, казао је председник Србије.

Србиjа је већ превалила дуг пут ка чланству у EУ и забележила je невероватaн напредак и залагање последњих година и унапредила услове у различитим секторима, оценила је председница Европске комисије.

Председник Вучић је на конференцији за новинаре у Нишу говорио о постигнутом договору у Бриселу поводом спора о регистарским таблицама са Приштином.

Упитан да прокоментарише последње податке о просечним платама и о томе да Ниш заостаје у односу на просечне зараде на нивоу Србије, Вучић је рекао да је просечна плата у Нишу 2012. године била 316 евра, а сада је то минималац.

Просечна плата прошлог месеца у Нишу износила је 520 евра што је увећање од 65 одсто за девет година.

Још садржаја