Актуелно

Ниш на листи приоритета председника Александра Вучића и државе

Председник Србије Александар Вучић своју тродневну посету Нишу започео је састанком са градоначелницима, председницима градских нишких општина и председницима општина Нишавског управног округа на коме се разговарало о финансијској ситуацији, енергетској ситуацији и пројектима развоја и напредка Ниша и околних општина.

Говорећи о Нишу, Вучић је рекао да ће Ниш из текуће републичке буџетске резерве добити 450 милиона динара што ће допринети фискалној стабилности и бољем функционисању Града Ниша како би могао још брже да напредује без терета из неких прошлих времена још од пре 15 година када су неки други направили одређене грешке.

Он је најавио четири нове производне инвестиције што ће додатно ојачати Град Ниш и увећати приходе локалне самоуправе.

У години која је пред нама, према његовим речима, имаћемо велике државне пројекте: изградњу Стадиона „Чаир“ која ће почети већ у марту, изградњу брзе пруге Београд – Ниш са роком завршетка до 2026. године, реконструкцију пруге од Ниша према Димитровграду, изградњу заобилазне железнице око Ниша и измештање пруге из центра града са роком завршетка до децембра 2024. године.

Он је подсетио да је започета изградња деонице брзе пруге Ниш – Брестовац и ауто-пута према Мердару. За изградњу водоводне и канализационе мреже држава ће у Нишу уложити 200 милиона евра.

Оценивши да су се и у Нишу догодиле велике промене, Вучић је рекао да стопа раста у Нишу износи 67 одсто. Просечна плата у Нишу 2012. године износила је 316 евра, а данас је 526 евра, значајно је смањен број незапослених.

Како је најавио, са представницима Војске Србије покренуће тему о будућој изградњи нове зграде Народног музеја на локацији која сада припада војсци.

Он истакао да је задовољан фискалном ситуацијом у Граду Нишу у односу на период од пре пет и шест година.

„Оно што је мени важно је да ти људи имају идеје, да долазе са пројектима и да траже све више. Држе стабилне јавне финансије и то је од великог значаја за будући развој Ниша“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је задовољан радом нишког градског руководства.

После састанка Вучић је посетио српску фабрику „Јумис“ где је разговарао о томе како држава, осим стабилном економијом и стабилним пореским системом, може додатно да помогне развоју српске привреде.

Другог и трећег дана посете Нишу имаће састанке са руководством Министарства одбране и командним кадром Војске Србије и са представницима одбрамбене индустрије Србије. Током наредна два дана присуствоваће вежбама припадника Војске Србије и посетити неке од општина Нишавског управног округа.

Још садржаја