Актуелно

Ниш домаћин фестивала новинарског стваралаштва земаља Подунавског региона

Ниш је домаћин престижног међународног фестивала новинарског стваралаштва земаља Подунавског региона „ПРОФЕСТ“ који негује толеранцију, мултиетичност, мултиконфесионалност, мултикултуралност и одржава се под слоганом „Лепота различитости“.

Церемонији доделе награда за најбоља новинарска остварења присуствовали су директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, Јевгениј Филатов из Српско-руског хуманитарног центра и званице из Ниша.

Гостима и учесницима завршне церемоније доделе награда за најбоља новинарска остварења из 11 земаља Подунавског региона, које су имале своје учеснике ове године на фестивалу, обратила се градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Ниш је домаћин престижног међународног фестивала новинарског стваралаштва „ПРОФЕСТ“ који се, захваљујући разумевању организатора, после 10 година одржавања у Војводини, преселио у наш град, рекла је она.

Захваљујући учесницима фестивала, слика о Нишу, о његовим привредним, културним и туристичким потенцијалима, отићи ће у многе земље Подунавског региона, рекла је Драгана Сотировски која је 2013. године као новинар била учесник фестивала и добитник прве награде.

Захваљујући документарном филму и првој награди учествовала је на престижном и цењеном фестивалу у Москви „Братина“ са којим „ПРОФЕСТ“ има дугогодишњу сарадњу.

Ниш је град фестивала. Фестивали промовишу наш град и доводе туристе чији број стално расте, рекла је вршилац дужности Туристичке организације Ниша Драгана Божић.

Ове године пристигло је 129 новинарских остварења од којих је међународни жири номиновао 24, а три награде добили су новинари из Русије. Прва награда фестивала припала је Милани Мајар из Републике Српске. Уручене су по две равноправне друге и треће награде и специјална признања телевизијаским ствараоцима.

Још садржаја