Актуелно

Награда Града Ниша „Малени цвет“ Златку Васићу

Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе, за најбољу књигу прозе или поезије „Малени цвет“, објављену на српском језику у 2021. години, додељена је Златку Васићу за књигу „Шушшшти шевар“ (издавач „Креативни центар“, Београд).

Награду, која се састоји од плакете и новчаног износа, лауреату је свечано у Градској кући уручила градска већница за културу Адриана Анастасов.

Основни мотив за покретање ове награде је потреба да се најмлађим генерацијама приближи књига, читање и писање, рекла је градска већница честитајући аутору на награди.

Суочени смо са опадањем опште писмености, улоге књиге и читања. Да би утицао колико може на преокретање тог процеса, Град Ниш је одлучио да афирмише књигу и читање међу најмлађим генерацијама управо преко ове награде, истакла је Анастасов.

Главни јунак, одлази у авантуру у непознату даљину да би испунио рођенданску жељу и пронашао душу. Али, тек са повратком кући спознаће да су праве вредности одувек биле поред њега, рекао је аутор.

Путеви у туђини нам отворе очи да можемо да сагледамо где нам је усидрено срце, поручио је аутор.

„Шушшшти шевар“ је роман који потврђује пишчеве доминантне одлике, а као своју особеност издваја поигравање жанровима и њиховим клишеима. На тај начин искорачује из класичне фантастичке књижевности ка актуелним поетичким тенденцијама, задржавајући тежњу ка добро испричаној причи, колико и дечју имагинацију, хумор и афирмативни поглед на свет.

Награда „Малени цбет“ Града Ниша додељена је по шести пут.

Још садржаја