Актуелно

На Музичком едикту 800 учесника из 12 земаља

Међународни фестивал духовне музике “Музички едикт” који се организује сваке две године, осми пут биће одржан у Нишу. Градоначелница Ниша Драгана Сотировски поручила је у Светосавском дому, на конференцији за медије на којој је најављен овогодишњи програм, да како се град шири и постаје финансијски јачи тако расте и ова градска манифестација. Поносна сам на фестивал који омогућава да великом броју учесника, од којих многи долазе из далеких земаља и први пут су наши гости, представимо Ниш у најбољем светлу, рекла је Сотировски. Градоначелница је изјавила да ће Нишлије првог дана фестивала премијерно имати прилику да чују звуке са концертног клавира врхунске класе који је уз помоћ Града, Епархије нишке и донатора недавно купљен у Берлину.

Директорка фестивала Сара Цинцаревић најавила је да ће на платоу у порти и у Саборном храму наступити 800 учесника из 12 земаља. Први пут ће Нишлије моћи да чују Хор Сикстинске капеле из Ватикана који долази уз одобрење Папе, затим Хришћански хор калкутских школа из Индије, а после 16 година у Србији ћемо угостити и чланове Македонске филхармоније.

Хаџи Јаков Милутиновић, члан Црквено певачке дружине „Бранко“ која постоји већ 136 година, говорећи о првој вечери фестивала рекао је да ће у извођење Фантазије за клавир Лудвига Ван Бетовена бити укључено око 200 извођача. Заједно ће наступити хорови Радио телевизије Србије, нишке Црквено певачке дружине “Бранко” и Факултета уметности у Нишу, као и Филхармонија Северне Македоније и домаћи солисти.

Још садржаја