Актуелно

Кинеска Нова година у Нишу

Обележавање кинеске Нове године први пут у Нишу почело је „Игром лавова“ у Обреновићевој улици и настављено програмом и ватрометом на платоу испред Официрског дома чиме је још једном изражено челично и нераскидиво пријатељство Србије и Кине.

Приказом традиционалног кинеског фолклора, храном земаља глобалне иницијативе Појас и пут међу којима је и Србија, промовисана је различитост која спаја и повезује земље и народе доприносећи њиховом бољем разумевању и сарадњи.

Честитајући Нову годину свим грађанима Кине ма где они били, заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић је истакла да пријатељства нису случајна нити успутна. Трајна пријатељства, каква су између Србије и Кине, темеље се на међусобном поштовању и уважавању.

Пријатељ може да саосећа са проблемима пријатеља, али оно што посебно краси наше односе као пријатеља јесте да се искрено, обострано и поједнако радујемо пријатељевом успеху, рекла је она.

Министар саветник у амбасади Народне Републике Кине Тиен Јишу рекао је да овакве манифестације одражавају челично пријатељство две земље.

Ниш, као важан регионални центар и велика раскрсница путева, има веома важну улогу у унапређивању и развоју пријатељских односа и сарадње Кине и Србије, истакао је Јишу.

Ово је година зеца који је симбол сналажљивости, дружењубивости, спокојства и мира, подсетио је он.

Помоћник генералног секретара Владе и председник Скупштине Инстититута за појас и пут Београд Данијел Николић је рекао да на оваквим манифестацијама, као што је обележавање кинеске Нове године и промоцију глобалне иницјативе Појас и пут, упознајемо различитости које нас уче да будемо бољи људи.

Са кинеским инвестицијама у Србији наша земља је почела да расте, указао је он.

Манифестација, која је одржана још у Београду, Новом Саду, Бору и Смедереву, имала је је и хуманитарни карактер. Организатори Каравана пријатељства на путу свиле су Влада Републике Србије, Амбасада НР Кине у Београду и Институт за појас и пут.

Средства прикупљена у Нишу намењена су Центру за пружање услуга социјалне заштите „Мара“.

Још садржаја