Актуелно

Изградња саобраћајне и комуналне инфраструктуре биће приоритет у 2023. години

Покренули смо велике и важне ствари за град, почела је изградња аква-парка, опремање индустријске зоне Север 1 и 2, радимо фабрику за пречишћавање отпадних вода, који је најважнији пројекат вредан 85 милиона евра, а приоритет у 2023. години биће наставак изградње путне и комуналне инфраструктуре, Експоцентра, проширење капацитета Научно-технолошког парка, привлачење нових, директних инвестиција, ревитализација и изградња установа културе, рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски, гостујући заједно са градоначелницима Новог Сада и Бањалуке у емисији „На три воде“ на радио Београду.

„Започели смо изградњу булевара на које смо годинама чекали, направили после 32 године парк у Нишу, завршили два вртића, једну школу, завршили и доделили 192 стана ВС. План је да током наредне године град добије још четири вртића, а истовремено ће родитељи добијати субвенције за приватне вртиће. Буџет града за 2023. годину је и развојни и социјални. Готово 50 одсто прихода је од пореза на зараде, а у протекле две године запослено је 2.500 људи, 600 младих је почело да ради у Научно-технолошком парку, 1100 људи ради у новом тржном центру, а две будуће фабрике проглашене су пројектима од националног значаја.

Она је рекла да је план да се са другим локалним самоуправама у окружењу и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре покрене ревитализација постојеће депоније, као и изградња регионалне депоније.

Држава нам помаже, пре свега када су у питању пројекти у изградњи саобраћајне инфраструктуре. Оно што је такође важно јесте реконструкција пружних праваца, завршена је реконструкција од Ниша до Зајечара, очекује нас изградња брзе пруге до Београда, као и измештање пруге из центра града. Тај пројекат који ће финансирати Европска инвестициона банка (ЕИБ) је и у републичком буџету и разговарамо о томе да кроз тај и пројекат који развијамо са Француском развојном агенцијом можда вратимо и трамваје у Ниш. Потребна је реорганизација саобраћајног прстена, посебно у центру града, али је за то потребно време. О свему томе ћемо разговарати са грађанима наредних 18 месеци, с обзиром на то да смо отворили јавну расправу за израду нацрта одлуке о новом Генералном урбанистичком плану, изјавила је она.

Градоначелница је поновила да је Ниш град са повољним пословним окружењем, са 900 милиона евра директних инвестиција што даје могућност да у наредним годинама градски буџет буде у порасту.
„Добра вест је да се туристи после скоро две године паузе због ковида враћају у Ниш, готово сви летови за предстојеће празнике ка граду су већ букирани, а наредних година очекује и раст број туриста, пре свега када буде завршен аква парк који треба да врати популарност Нишкој Бањи. Када је реч о култури, успели смо да преместимо цветну пијацу са зидина тврђаве и да после неколико деценија откријемо београдску капију и на том простору у плану је изградња трга. Тврђавом се нико није бавио више од 20 година и желимо да наредне године, када обележавамо 300 година од изградње, она буде у првом плану. Такође, после више од десет године ушли смо у археолошко налазиште на Медијани, кренули са реконструкцијом и у уторак ће бити отворено то налазиште за посетиоце. Време је да добијемо природњачки музеј и ботаничку башту и на томе радимо, рекла је Сотировски.

Још садржаја