Актуелно

Градоначелници Ниша предат лабарум са Христовим монограмом

У Храму Светог цара Константина и царице Јелене, после празничне вечерње са петохлебницом, градоначелници Ниша Драгани Сотировски предат је лабарум, барјак са Христовим монограмом.

Богослужењем у навечерје великог празника Ниша началствовао је Његово Преосвештенство Епископ нишки Арсеније који је барјак са Христовим монограмом, којим је цар Константин побеђивао у многим биткама незнабожачку римску војску, предао Драгани Сотировски.

Примајући лабарум градоначелница Ниша Драгана Сотировски честитала је грађанима славу Светог цара Константина и царице Јелене пожелевши им много здравља, срећу, берићет и мир у души.

Нека нам наш заштитник и светац, нама који водимо овај град, подари мудрост у одлучивању да град водимо напред. Да нам Бог подари довољно снаге да истрајемо у ономе што смо започели, рекла је Драгана Сотировски у пригодној беседи.

Град Ниш се прославио у свету што је у њему рођен први хришћански цар који је чувеним Миланским едиктом доделио слободу хришћанству чиме се те 313. године догодила једна историјска прекретница. Својим делом је свет учинио новим и другачијим, рекао је Епископ Арсеније честитајући свима крсну славу града.

Предајући лабарум у руке градоначелници, предајем га у руке свих Нишлија, да сви ми следимо пут цара Константина и да нам увек буде име Христово оно које ће да светли пред нама и којим ћемо побеђивати све недаће, неприлике и сва искушења овога света, казао је Епископ нишки.

После вечерње, улицама Ниша одржане су литије поводом градске славе.

Још садржаја