Актуелно

Град Ниш водећи у Србији о потребама деце са интелектуалним потешкоћама

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил обишли су Центар за пружање услуга из области социјалне заштите „Мара“ који је реконструисан средствима Програма хуманитарне подршке Европске команде САД.

Захваљујући донацији америчке владе проширени су капацитети Центра „Мара“ и убудуће ће корисници ове установе добити нов и реконструисан простор, а биће уведене и нове услуге за кориснике.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски рекла је да је поносна на све што је град урадио заједно са амбасадом САД.

Још 2018. године када смо први пут добили упит коме треба помоћи није било дилеме и у Центар „Мара“ је и тада стигла помоћ. Прошло је скоро пет година и настављамо сарадњу са амбасадом како бисмо обезбедили корисницима, родитељима и запосленима што боље услове, а то је уједно и корак ка унапређењу наше сарадње. Ово је један од пројеката који град Ниш реализује заједно са амбасадом САД и поносни смо што радимо на обезбеђивању бољих услова живота. Амбасадор и ја имали смо конструктиван разговор и сагласили смо се колико је значајно све што је држава урадила како би се овај део Србије развио и колико још можемо да урадимо. Закључили смо да је неопходно очувати мир и стабилност како бисмо још више могли да напредујемо и да убрзамо реализацију идеја и пројеката, укључујући и долазак америчких компанија које су заинтересоване да улажу и у Ниш и околину“, рекла је градоначелница.

Амбасадор САД у Србији навео је да са градоначелницом имао садржајан састанак и изразио очекивање да ће бити настављена сарадња са градом.

„Нема веће части у животу него помоћи онима којима је помоћ најпотребнија. Драго ми је да видим да центар данас има услове да све потребе корисника задовољи на прави начин. Такође, драго ми је да су радови завршени према плановима. Хвала восјци САД, посебно европској команди и одељењу у нашој амбасади што су све омогућили. Осећамо блискост са народом у Србији и велика је част што смо успели да помогнемо на овај начин“, казао је Хил.

„Драго ми је да могу да се у име свих запослених захвалим на великој подршци која је за нас од огромног значаја, јер ће помоћи да одржимо постојеће и уведемо нове услуге – лични пратилац и персонални асистент. Захваљујући овој помоћи омогућићемо нашим корисницима 1.200 квадрата простора. Велику подршку пружала нам је све време и Тамара Вучић, супруга председника Србије Александра Вучића, хвала и градоначелници и амбасади САД на непрекидној помоћи“, рекао је директор Центра за пружање услуга из области социјалне заштите „Мара“ Милош Ранђеловић.

Градоначелница и Његова екселенција састали су се пре обиласка установе „Мара“ у Градској кући где су водили срдачан, пријатељски, садржајан и веома занимљив разговор.

Она је упознала амбасадора САД са привредним, образовним, туристичким и културним потенцијалима Ниша који је проглашен градом са повољним пословним окружењем.

Још садржаја