Актуелно

Држава и Град Ниш наставиће да улажу у енергетску ефикасност и заштиту животне средине

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и њихови сарадници обишли су радове на енергетској ефикасности у Основној школи „Краљ Петар Први“ у Градској општини Палилула и Основној школи „Иван Горан Ковачић“ у Градској општини Нишка Бања. Затим су посетили и једно нишко домаћинство које је добило субвенцију државе и Града за повећање енергетске ефикасности куће у којој живе, а што је знатно смањило трошкове за грејање.

Министарка Ђедовић рекла је да су у мере енергетске ефикасности Министарство рударства и енергетике и Град до сада уложили 213 милиона динара и да ће се то наставити. Позивам све грађане као и извођаче радова да учествују у новом јавном позиву за субвенционисање енергетске ефикасности у домаћинствима који ће локалне самоуправе расписати надам се већ током лета за шта би требало да буде опредељено 50 милиона евра, навела је Ђедовић.

Градоначелница Сотировски казала је да су за радове у овим школама држава и Град определили више од 130 милиона динара и да се очекује да држава одобри субвенције и за Основну школу „Стефан Немања“ у Градској општини Пантелеј. Са Министарством имамо добру сарадњу, као и са суграђанима које субвенционишемо за замену столарије, радимо на зеленој агенди и мотивишемо Нишлије да користе алтернативне изворе енергије и штеде струју, поручила је Сотировски.

Директор школе „Краљ Петар Први“ Роберт Џунић изјавио је да школа има око 900 ђака, да је изграђена још 1933. године и да је једна од пет најстаријих у Нишу, а да је последња делимична реконструкција урађена пре 20 година.

Још садржаја