Дефиле нишких бициклиста у оквиру Европске недеље мобилности

Бицикл је већ дуго поново у моди, у целој Европи па и код нас. Не само из хобија или као део спортских активности, ово превозно средство успешна је алтернатива за лак и безбедан превоз у градовима.


У жељи да афирмишемо коришћење бицикла у градском саобраћају, скренемо пажњу на значај који вожња бициклом има за здравље људи али и животну средину, у недељу 18.9.2022. у оквиру Европске недеље мобилности, организоваћемо „Дефиле нишких бициклиста“. Европска комисија је одлучила да тема овогодишње Европске недеље мобилности буде: Боља повезаност. За ову тему одабран је и слоган Крећимо се квалитетније! Тема овогодишње кампање односи се на боље саобраћајне везе између и унутар насеља, које се постижу кроз унапређено планирање и разноврсније услуге јавног превоза, као и на бољу повезаност људи и градских садржаја кроз квалитетније јавне просторе.


Позивамо све бициклисте, оне који свакодневно користе бицикл као своје превозно средство, спортисте, рекреативце, али и оне који су можда заборавили на свог старог двоточкаша, да нам се придруже у вожњи Нишом. Подсећамо да је за учешће деце млађе од 12 година обавезно присуство родитеља или старатеља.


Окупљање бициклиста заказано је за недељу 18.9.2022, у 10:30 часова на Тргу Краља Милана, док ће дефиле кренути у 11:00 часова.


Бициклисти ће се кретати улицом Вожда Карађорђа, Синђелићевим тргом, улицом Николе Пашића, трговима Краља Александра и Павла Стојковића, Душановом улицом, булеварима др Зорана Ђинђића и Светог цара Константина, улицама 29. Новембра и Павла Софрића, све до кеја на Нишави у Брзом Броду где се вожња завршава.


Бициклистичку руту дугу 9 километара прећи ћемо за један сат вожње уз обезбеђено присуство редара и саобраћајне полиције који ће бринути о безбедности вожње. Апелујемо на све учеснике да поштују брзину кретања групе и посебно обрате пажњу на редаре у јасно обележеним прслуцима који ће регулисати групну вожњу.


„Дефиле нишких бициклиста“ је манифестација коју у оквиру Недеље европске мобилности организују Град Ниш, Удружење бициклиста „Караван тим“ и ЕУ Инфо кутак Ниш.

Мапа трасе бициклистичке вожње (кликом на слику се отвара мапа)