Актуелно

Дан примирја у Нишу

Парастосом и полагањем венаца на Српском војничком гробљу у Нишу је обележен 11. новембар – Дан примирја у Првом светском рату.

Венце су положиле делегације Града Ниша, Војске Србије, Нишавског управног округа, Полицијске управе Ниш, градских општина, СРХЦ-а, потомци и представници војних удружења, Кола српских сестара, СУБНОР-а, СРВС-а, извиђача, као и делегације удружења која негују традиције ослободилачких ратова.

Градске делегације положиле су венце и на гробљу Комонвелта где су сахрањени британски војници и чланови санитетске мисије.

Сваке године 11. новембра ми смо на овом месту да одамо почаст српском ратнику и да се сетимо Дана примирја, а ја бих рекао и победе у Великом рату. Важно је да млада поколења упамте историју и како се херојски чувао образ државе Србије, рекао је председник Скупштине града Бобан Џунић.

Град Ниш негује културу сећања и историјске датуме који су обележили страдање, али и победе српског народа, рекла је заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић.

Ово је и својеврсна промоција мира и наша порука младима је да се сећају свих страдалих који су се борили за слободу и просперитет Србије, казала је она и  истакла да је чување мира услов напретка и будућих генерација.

Сахрањивање на Српском војничком гробљу почело је у време Балканских ратова, а настављено је и током два светска рата где су сахрањивани погинули српски војници и преминули у нишкој Војној болници.

Још садржаја