Aкција „Буди видљив кад бициклираш“

Акција „Буди видљив кад бициклираш“ спроводи се у сарадњи са Саобраћајном полицијом и Удружењем бициклиста „Караван тим“ у оквиру обележавања Европске недеље мобилности 2023. године.

Циљ акције је провера поседовања обавезних светала и подизање свести код бициклиста о значају правилног осветљавања бицикла за безбедно кретање у саобраћају и употреби рефлектујућих материјала.

Најчешће саобраћајне незгоде са учешћем бицикала су судар возила и неосветљеног или неадекватно осветљеног бицикла. У складу са Законом о безбедности саобраћаја на путевима, у ноћним условима и у условима смањене видљивости бицикл на предњој страни мора имати најмање једно упаљено бело светло за осветљавање коловоза, на задњој страни најмање једно светло црвене боје.

Експериментално је утврђено да боја одеће значајно утиче на видљивост бициклисте. У ноћним условима уочљивост бицикла у тамној одећи на бициклу без светала од стране возача возила са укљученим кратким светлима је веома смањена. Из тог разлога препоручује се употреба рефлектујућих материјала како би бициклиста био уочљив на одговарајућој удаљености. Најбоља видљивост постиже се употребом светле и светлоодбојне гардеробе, светлодобојног прслука и рефлектујућих тракица које се постављају око зглобова руке или ногу возача бицикала.