Сарадња са међународним организацијама

image_pdfimage_print

2017.

 • Програм Уједињених нација за развој финансирао је обуку за 76-оро људи, запослених у Градској управи као и код директних и индиректних корисника градског буџета, у циљу побољшања енергетске ефикасности у Граду. Реч је о људима који раде у предшколској установи, школама, месним канцеларијама и другим објектима и њих 76-оро покрива укупно 220 објеката у граду. Пројекат се спроводи у сарадњи са Министарством рударства и енергетике. Овај пројекат омогућиће брже и ефикасније уношење података, у реалном времену. Пројекат се финансира из Глобалног фонда за животну средину и износи 2,5 милиона, има за циљ да уведе енергетски менаџмент у јавном сектору и повећа енергетска и трошковна ефикасност јавних објеката и комуналних услуга.
 • У Градској кући одржан je састанак Националне платформе за социјалну инклузију неформалних сакупљача отпада, поводом почетка реализације једногодишњег пројекта „Подршка интеграцији у тржиште рада и формално управљање отпадом Рома, миграната и других рањивих група“. Циљ овог пројекта је испуњавање могућности решавања проблема неформалних сакупљача отпада у граду Нишу кроз увођење одговарајућег система њихове регистрације. Овим системом би се поједноставило праћење кретања отпада и маргинализованим групама омогућило да се легално укључе у систем управљања отпадом. Пројекат се реализује у сарадњи Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства заштите животне средине Републике Србије, Привредне коморе Србије и Градске управе града Ниша. Реализација пројекта омогућена је од стране Немачке развојне агенције-ГИЗ.
 • Савет Европе спровео је конкурс, где је од великог броја пријављених градских и општинских управа – чак 92, издвојио 20 пилот општина, међу којима је и Град Ниш, за спровођење пакета подршке за унапређење функције управљања људским ресурсима и у тим општинама су имплементирани посебни пакети консултантске подршке. У овим општинама спроведене су бројне активности у програму пакета подршке: општине и градови су усвојили политике управљања људским ресурсима; одржан је сет обука за запослене из области управљања људским ресурсима; унапређени су правилници о унутрашњој организацији и систематизацији радних места и друга релевантна документа; општине и градови су по први пут кренули у процес анализе потреба за стручним усавршавањем и планирање развоја капацитета запослених.
 • Председник Скупштине Града Ниша, мр Раде Рајковић, на позив градоначелника Бона, а као представник Политичког комитета Савета европских општина и региона, учествовао је на Годишњој Конференцији УН о климатским променама. Ово је један од највећих скупова под окриљем УН, који окупља представнике свих земаља чланица УН на највишем нивоу, представнике невладиног сектора и активисте. Главне теме овогодишње новембарске Конференције УН у Бону (COP23), биле су – нивои примене ранијих најважнијих споразума о климатским променама из Рија, Кјота и Париза, као и најновији изазови који укључују екстремне догађаје попут великих пожара, поплава, олуја и тропских врућина. Оно што је значајно за град Ниш, то је да су први пут, од како се одржавају Конференције УН о климатским променама, равноправно учешће узели и представници региона и лидери локалних самоуправа широм света, у оквиру посебног Климатског Самита локалних и регионалних лидера, као званичног дела COP23.
 • Поводом вредног jубилеja, 70 година рада УНИЦЕФ у бившој Југославији и Републици Србији, отворена је изложба фотографија „УНИЦЕФ: 70 година у Србији” у Нишу на Тргу краља Милана. Изложбу су отворили Mишел Сен Ло, директор УНИЦЕФ-а у Србији и Дарко Булатовић, градоначелник Ниша.
 • Градоначелник Ниша Дарко Булатовић заједно са  регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан Елен Голдстин и менаџерком „Новак Ђоковић” фондације Гораном Џуџом Јаковљевић  обишао је радове на реконструкцији и адаптацији 250 квадратних метара вртића који ће похађати више од 100 малишана узраста од три до шест година у насељу Медошевац. Уређење и модерну опрему финансира Фондација Новак Ђоковић са 10,7 милиона динара. Канцеларија Светске банке у Србији је на аукцији вина прикупила милион и по динар за овај пројекат фондације. Град је за реконструкцију крова старе школске зграде издвојио три милиона динара.

2016

 • Представници Града Ниша учествовали су на дводневној конференцији Асоцијације европских градова културе (AVEC) чији је Град Ниш пуноправни члан која је одржана у мађарском граду Сомбатхењу.
 • Прва европска награда за наслеђе за Србију додељена нишком Заводу за заштиту споменика културе свечано је промовисана на мултимедијалној изложби ,,Старопланинско село Гостуша’’ у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу. Гран при Европске уније и награда Европа Ностра 2016. за конзервацију каменог села Гостуше, осим финансијских, донела је, како нишком Заводу који ове године слави пола века постојања, тако и старопланинској Гостуши многе друге бенефите попут интензивиније промоције села, богатије фото и видео документације или санације цркве у Гостуши.
 • Делегација Србије која је боравила у Стразбуру на 30. Конгресу локалних и регионалних власти Савета Европе, а на чијем челу се налази градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић сусрела се у присуству амбасадора при сталној мисији Србије са Саветом Европе Зорана Поповића са генералним секретаром Савета Европе Андреасом Кифером. Наша делегација уручила је позив господину Киферу за мониторинг предстојећих локалних и паралмаентарних избора који ће бити одржани 24.априла. Било је и разговора о Повељи и деловима повеље на које Србија има одређене примедбе. Делегација се такође састала са градоначелником Стразбура.
 • У Стразбуру је одржана 30. седница Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе. Шеф Српске делегације на овом битном заседању био је проф.др Зоран Перишић градоначелник Ниша. Током заседања било је речи о транаспарентности буџета на локалном нивоу.

2015

 • У Скупштини града Ниша одржана је Европска дебата средњошколаца, полазника Националне Европске школе дебате. Тема дебате била је да ли треба увести обавезно гласање на изборима за Европски парламент. За другу генерацију Европске школе дебате било је преко 160 пријављених средњошколаца, а одабрани су дебатанти из 13 средњих школа у Србији. Народна посланица Адриана Анастасов, која је овом приликом била у жирију дебате, је дебатантима и многобројним средњошколцима у публици пожелела добродошлицу и срећу на такмичењу. ЕУ инфо кутак и даље прати све активности у Србији које се дешавају у процесу европских ентеграција и покушава да што више активности организујемо у Нишу.
 • У присуству господина Мишел Сен Лоа директора канцеларије Уницефа у Србији и градоначелника Ниша проф.др Зорана Перишића у Градској кући потписан је Протокол о сарадњи 28 институција и удружења на превенцији раног напуштања школе. Рано напуштање школовања препознато је као један од многобројних изазова са којима се среће цело европско друштво, па и наша земља.
 • Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и заменик градоначелника Љубивоје Славковић примили су представнике Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД). Током разговора било је речи о комуналним инфраструктурним капиталним инвестицијама које би у будућности могле бити реализоване у нашем граду. ЕБРД је у Србији од 2001. инвестирала око 3,8 милијарде евра, а само у прошлој години подржала је 24 пројекта са око 450 милиона евра.
 • Представници Града Ниша састали су се са представницима Међународне организације СОС дечија села који су представили програм Центра за подршку породицама у ризику од издвајања деце који помаже деци да остану у својим биолошким породицама. Хуманитарна организација СОС дечија села од свог оснивања 1949. године реализује различите акције како би деци омогућила боље и нормалније детињство. У Србији делује од 2012. а у Нишу је пре две године отворила центар за подршку породицама у ризику од издвајања деце. Кроз овај пројекта прошло је око 100 породица и 450 деце.
 • У Градској кући одржана је презентација Фондације СОС Дечија села Србија, која је чланица Међународне организације СОС Дечијих села. У Србији чак 6.000 деце без родитељског старања, смештено је у хранитељске породице или домове. Рад СОС Дечијих села усмерен је ка томе да се осигура Дом пун љубави за свако дете. Организација СОС Дечија села у Србији фокусирана је на три основна подручја рада – Породични модел бриге, Програм Јачања породица и образовање.

2014.

 • Ратификацијом Пакта градова и региона Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе за заустављање сексуалног насиља над децом Град Ниш се као и многи Европски градови сврстао у ред одговорних градова који штите и промовишу безбедност деце и младих који живе на њеној територији. Овај документ пружа листу практичних иницијатива и мера које треба спровести на локалном и регионалном нивоу како би се развиле службе наклоњене деци и како би се заштитила деца и допринело спречавању сексуалног насиља унутар заједнице
 • Град Ниш потписао је Европску повељу о родној равноправности која представља документ који даје јасан преглед свих области рада локалне власти у којима је неопходно уважити принцип једнаких могућности. Родна равноправност претпоставља да постоје једнаке могућности за мушкарце и жене да допринесу културном, политичком, економском и социјалном напретку, као и да имају идентичне могућности да уживају све користи од напретка једне заједнице.Национална стратегија за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности и пратећи акциони план дају одређена овлашћења локалној самоуправи, а најважнијим документом, Законом равноправности полова пред градове и општине стављен је низ задатака.