Мађарска

2013

 • У Градској кући одржан је састанак са делегацијом привредника Мађарске о будућој економској сарадњи наших северних суседа и овог дела Србије. Делегацију мађарских привредника предводио је Ласло Волф заменик генералног директора ОТП групе, председник надзорног одбора ОТП банке Србија. Поред господина Волфа састанку су присуствовали и представници мађарских компанија у области грађевинрства, фармцеутике као и предстваници организације за регионалне послове и најзначајније мађарске орга низације послодаваца.

2012

 • Канцеларија почасног конзула Републике Мађарске у Србији заједно са Амбасадом Републике Мађарске организовала је у Нишу изложбу фотографија посвећену чувеним мостовима Будимпеште.

2011

 • Поводом обележавања друге годишњице рада Мађарског почасног конзулата у Нишу, организована је изложба посвећена познатом композитору Францу Листу и годишњици обележавања 200 година од његовог рођења.

2010

 • Март
  • Делегација Града Ниша боравила је у посети мађарском граду Печују, овогодишњој културној престоници Европе, на иницијативу амбасаде ове земље и њиховог почасног конзула у Нишу Милоја Бранковића. Градови Ниш и Печуј партнери су у мрежи европских градова културе AVEC, а градоначелници Ниша и Печуја разговарали су о успостављању сарадње у области културе, уметности и привреде. Договорено је да се током ове године Град Ниш прикључи програму културне промоције Печуја. У нашем граду одржаће се “Дани Печуја”, у мађарском граду “Дани Ниша”, а становници оба града моћи ће да се, разменом фестивала и манифестација, упознају са другачијом културном баштином. Нишка делегација имала је прилике да се упозна са начином на који је овогодишња европска културна престоница презентовала своје потенцијале у европским оквирима и са капиталним инвестицијама реализованим из фонда за културну промоцију града. Најављено је и учешће мађарских привредника на наредном Нишком инвестиционом форуму .
  • Поводом прославе годишњице отварања мађарског Конзулата у Нишу, у Европској кући je отворена изложба пројектантске радионице студената архитектуре.  Изложба представља маштарије које је ренесансна Будимпешта пробудила код студената архитектуре Универзитета у Београду.  Ови фрагменти маште, у виду фото илустрованог колажа, видео и аудио радова, модних и архитектонских детаља, могу да постану подлога, као што је град Будимпешта био за студенте.

2009

 • Јун
  • Одржани Дани Мађарске културе са циљем да се укаже на свестраност језика уметности који спаја и премошћује све разлике међу народима. Разноврсни програми у оквиру Мађарт фестивала представљане су продукције које достојно приказују мађарску културу у Србији. Љубитељи уметности имали су прилику да погледају представу Терапија позоришта из Суботице, а у Европској кући отворена је и изложба фотографија Кароља Цсонка из Печуја. У Бановини је одржан и концерт Гарден Квартета из Суботице. На затврању, у Народном позоришту у Нишу, наступио је  Национални ансамбл Алами Непи Егитес са представом “Легенда сунца”. Након тога, од 22 сата у Бановини одржан је џез концерт Јанош Наги, Freestyle Sextett I Magdolne Ruzsa.
 • Март
  • У Нишу је отворен Конзулат Републике Мађарске чији је основни циљ  јачање културне и спортске сарадње овог дела земље и Мађарске као и повезивање привредних субјеката овог региона и Мађарске. Нишлија Милоје Бранковић именован је за почасног конзула Републике Мађарске у Србији. Отварање  почасног конзулата Мађарске је од изузетног значаја за наш град чија је намера да оснажи међународну сарадњу са свим земљама у региону.