Ниш и Византија

Овај научни скуп по 15.пут окупља истакнуте истраживаче наше прошлости на Дан св. цара Константина и царице Јелене, са циљем да се европска научна јавност упозна о значају Ниша за свеколики хришћански свет.
До сада је преко 600 еминентних научника учествовало на овом самиту посвећеном Нишу и Византији,објављено је 13 зборника на преко 6000 страна,што говори о озбиљности и величини овог научног скупа
Циљ организатора научног скупа је да допринесе свеобухватнијем расветљавању ранохришћанске, византијске и поствизантијске прошлости Ниша, као и њен одјек на потоње духовно, културно и уметничко стваралаштво Ниша, Балкана и Европе.
То подразумева интердисциплинарност и присуство историчара уметности, историчара, архитеката, археолога, класичних филолога, историчара књижевности, теолога, филозофа.
Окупљање угледних научника, посебно оних са Балкана, и усмеравање њихових знања на просторе града Ниша, од непроцењивог је значаја у расветљавању многих непознаница из историјско-уметничке прошлости Ниша и области која му гравитира.
Само на темељима знања о богатој хришћанској прошлости може се доћи до праве слике о граду Нишу.
Задатак симпозијума је да скрене пажњу европске научне јавности на значај Ниша за свеколики хришћански свет.
Није довољно да се поносимо тиме што је Цар Константин рођен у Нишу, већ да кроз сопствена дела  кренемо у духовни преображај и својим поступањима будемо пример будућим генерацијама,како се поштује културно историјско наслеђе.Градска слава

Град Ниш обележио је своју славу Свети цар Константин и царица Јелена. Свечана славска литургија, славска литија и резање славског колача одржани су у храму Светог цара Константина и царице Јелене, а богослужење је са својим јерејима обавио владика Теодосије.

После литургије улицама града кренула је традиционална литија којој су се придружили окупљени грађани.
Претходно је у истом храму служено бденије ,а затим је предат лабарум градоначелнику Ниша проф.др Зорану Перишићу ,чиме је симболично означен почетак славских свечаности. Традиционално гости Ниша током славских дана су и гости из Русије из града Курска, а поред црквених богослужења организују се и бројне манифестације научног и културног карактера.Саветовање економиста

Традиционално нишко саветовање економиста прилика је да се стручњаци из ове области окупе и покушају да пронађу неке нове модалитете у функционисању привреде,као есенцијалног сектора друштва ,који условљава развој свих сегмената друштва.
Ове године тема саветовање је ПРЕДУЗЕТНИШТВО, РАСТ КОНКУРЕНТНОСТИ И РАЗВОЈ ЈУГОИСТОЧНЕ СРБИЈЕ.
Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић присуствовао је овом скупу и истакао да  је тема развоја овог дела Србије ,од директног значаја и за сам град Ниш који годинама уназад покушва да се наметне као погодно место за инвестирање и који већ поседује комплетно доступне гринфилд и браунфилд локације за инвестирање.
У смислу убрзања привредног развоја град је драстично убрзао рад најгломазнијег и најспоријег сектора ,а то је администрација .
“За нас је посебно интересантно како креатори економске политике, врхунски теоретичари и практично оријентисани економисти, виде начине за повећање економског раста реалног и финансијског сектора бољим коришћењем постојећих ресурса и новим инвестицијама.
Верујем да Србија има шансу да буде макар на нивоу држава региона, али је за то потребно привлачење инвестиција, бржа приватизацију и  стабилност и безбедност, јачање конкуренције, развој тржишта и разбијање монопола,  трансформацију и завођење реда у јавним предузећима”,рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић.