Циркуларна економија – да све користимо поново

MM29 септембра, 20211min193
1
2
3
4
5
6
7

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски разговарала је у Градској кући са амбасадорима и представницима амбасада нордијских земаља о значају циркуларне економије и опредељењу Ниша да свој развој заснива на одрживом развоју, знању, иновативним и високим технологијама.

Гости градоначелнице Ниша били су Његова екселенција амбасадор Норвешке Јорн Јелста, Његова екселенција амбасадор Финске Кимо Лахдервирта, Њена екселенција амбасадорка Данске Сузан Шајн и директорка развојне сарадње при Амбасади Шведске у Србији Карин Мекдоналд.

Разговор о циркуларној економији  настављен је у Научно-технолошком парку на конференцији посвећеној тој теми.

Захвалиливши на конференцији свима који су подржали пројекат „Јачање циркуларне економије у Србији – нордијска искуства“, Драгана Сотировски је говорила о реализованим или започетим пројектима који имају за циљ одрживи развој и заштиту животне средине у Нишу.

Према њеним речима, циркуларна економија штеди ресурсе, смањује загађење, промовише иновације, смањује цену производње и отвара нова радна места. Истовремено, то је и борба против климатских промена.

Она је истакла да Ниш свакодневно на својој агенди има еколошке теме, да напушта линеарну економију и да свој развој заснива на знању, на иновативним и високим технологијама.

Њена екселенција амбасадорка Данске Сузан Шајн је напоменула да смо до сада живели у линеарној економији и да то није пут којим треба да идемо даље.

Она је истакла значај едукације о очувању ресурса и навела да су данска искуства таква да ће деца понајпре реаговати ако ставите отпад у погрешну кесу.

Директорка развојне сарадње при Амбасади Шведске, која је свесрдно помогло Нишу у припреми техничке документације за изградњу постројења за отпадне воде, рекла је да циркуларна економија подразумева да све користимо поново.

На конференцији су презентовани резултати финског града Лахти и како је тај град постао зелена престоница Европе.

Конференција у Нишу о циркуларној економији организована је у партнерству са Градом Нишом, Канцеларијом за локални економски развој, Научно-технолошким парком Ниш, Нордијском пословном алијансом, НАЛЕД-ом и у сарадњи са Привредном комором Србије.