Свечаном академијом обележена градска слава

NJ4 јуна, 20211min165
DSC08000
DSC07997
DSC08096
DSC08072
DSC08042
DSC08033
DSC08093
DSC08102
DSC08107
DSC08116
DSC08137
DSC08181
DSC08187
DSC08212
DSC08238

Свечаном академијом у Светосавском дому, у присуству високих званица и гостију из иностранства, обележена је слава Града Ниша Свети цар Константин и царица Јелена.

„Славе нису само свечаност, оне имају своје вишезначје, повод су за окупљање и саборност, прилика за сусрете и прелиставање прошлости,“ рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски поздрављајући присутне и честитајући им градску славу.

Напоменувши да је на историјској мапи света Ниш уписан по родном месту цара Константина, она је рекла да је најважније сведочанство његовог доба Медијана, данас археолошки парк где су у току радови по чијем завршетку ће, после периода недоступности, за све путнике намернике отворити своје капије и открити мозаике.

И то што је цар Константин, угледавши светлосни крст са натписом „Овим побеђуј“, побеђивао у свим биткама, тако данашње генерације побеђују знањем, радом, солидарношћу, очувањем и обновом демографске слике Србије и Ниша, неговањем националног идентитета, историје и наслеђа, очувањем независности, територијалног интегритата и самосталности, истакла је Драгана Сотировски.

Према њеним речима, побеђујемо градећи и развијајући Ниш, побеђујемо економском и политичком стаболношћу, жељом за још бољим стандардом, животом без стреса и лоших мисли.

Између две градске славе трудили смо се да уз подршку председника државе, наше Владе и бројних институција испишемо још једну страницу историје нашег града, указала је градоначелница Ниша.

Она је рекла да је Ниш данас модеран град и град са перспективом да постане место где људи радо долазе и да те наше предности треба, заједо са нашим суграђанима, да искористимо на најбољи могући начин.

Епископ нишки Арсеније навео је да дело цара Константина није застарело, већ га је у данашњим временима, свако наредно поколење учинило актуелним и нужним.

Морамо да истакнемо да је јединство у невољи кроз помоћ ближњима димензија Миланског едикта и да то никада не застарева, а наша је дужност да не заборавимо да је заједништво дар, истакао је он.

Обележавање градске славе завршено је свечаним славским ватрометом.