Саучешће градоначелнице Ниша Драгане Сотировски поводом смрти академика Нинослава Стојадиновића (1950-2020)

Nemanja Jovanović26 децембра, 20201min310

Породици и САНУ у име Града и своје лично име изражавам искрено саучешће због смрти академика, проф. др Нинослава Стојадиновића.
Речи су слаба утеха у тренуцима када смо суочени са губитком  светски познатог и признатог научника, са човеком који је био испред свог времена, оснивачем Катедре за микроелектронику на нишком Електронском факултету и некадашњим деканом тог факултета који је Ниш промовисао у центар микро и наноелектронике.
Научни допринос Нинослава Стојадиновића, редовног члана САНУ и председника Огранка САНУ у Нишу је немерљив и ненадокнадив.
Његови научни радови цитирани су више од 500 пута у публикацијама међународног значаја других аутора. На основу његових  истраживања реализовано је више технолошких решења, од којих је шест примењено у полупроводничкој индустрији код нас и у свету, само је део биогрфије и библиографије академика Нинослава Стојадиновића.
Академик Нинослав Стојадиновић  је Нишлија, био је са нама, остаје са нама својим делом, својим човекољубљем које ћемо памтити.
Осим научног доприноса, ранији посланик Народне скупштине и њен потпредседник, а затим амбасадор у Краљевини Шведској и БиХ,  Нинослав Стојадиновић је као дипломата заступао и бранио интересе Србије у тешким временима за отаџбину и њене грађане.
Сви смо изгубили у овим тешким временима корона пошасти, сви са тугом и неверицом прихватамо вест о његовом одласку – град и Србија, његови пријатељи, његови суграђани, породица понајвише.
Слава му!

Градоначелница Ниша,
Драгана Сотировски