Представљање Извештаја ЕК о Србији у Нишу

MM10 новембра, 20211min151
01
02
03
04
05
06
07
08
09

Делегација Европске уније у Србији представила је у Нишу Извештај Европске комисије о Србији за 2021. годину уз учешће представника Града Ниша, привреде, академске заједнице, институција и организација цивилног друштва.

Заменица градоначелнице Душица Давидовић, помоћница градоначелнице за међународну сарадњу Јована Митић и градски већник проф. др Владислав Марјановић разговарали су у Градској кући са шефом политичког сектора Делегације ЕУ у Београду Дирком Лоренцом о улози локалних самоуправа на путу Србије ка чланству у ЕУ и у очекивању отварања нових кластера до краја године.

Душица Давидовић је оценила да је у овогодишњем Извештају Европске комисије забележен знатан напредак Србије у многим областима истичући важност имплементације стандарда и вредности ЕУ на локалном нивоу. Она је навела да је ЕУ значајан партнер и за Град Ниш са којом заједнички реализује велике пројекте у циљу подизања стандарда грађана.

Размишљамо о поновном отварању канцеларије Ниша у Бриселу у циљу унапређења сарадње и лакше комуникације, рекла је Јована Митић у разговору.

Марјановић је рекао да је за грађане приближавање наше земље ЕУ логично имајући у виду досадашње партнерство и указујући на значај представљања вредности ЕУ грађанству.

Дирк Лоренц је истакао да је у Извештају забележен одређени напредак у низу области у којима прошле године није било напретка и то захваљујући одређеном броју иницијатива Владе Србије, као и да је сада веома важно да се те иницијативе претворе у конкретне резултате.

Србија је успешно водила своју економију у пандемији, оценио је Лоренц и навео да је ЕУ највећи донатор у Србији и пружалац директних страних инвестиција.