Потписан колективни уговор са Синдикатом градских управа

MM10 септембра, 20211min145
1
2
3
4
5 (2)
6

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски као представник послодавца потписала је колективни уговор са председником Синдикалне организације градских управа Петром Мићовићем којим се утврђују права и обавезе запослених у свих шест градских управа.

Новим колективним уговором потписаним са представницима Синдиката градских управа радници ће имати већа права и боље услове рада што нас као потписнике чини задовољним после пређеног пута и усаглашавања важног документа за запослене, оценила је градоначелница Ниша.

Предвиђеним новинама и афирмативним мерема желимо задовољне раднике који су „срце“ управе и од којих зависи колико је администрација делотворна. Предвидели смо новим колективним уговором значајно повећање средстава у области демографске и пронаталне политике, навела је Драгана Сотировски.

Предвидели смо три просечне плате у Републици Србије за вантелесну оплодњу, за сваку новорођену бебу две просечне плате уместо једне и по, за свако треће дете и за више деце од тога уместо три даваћемо пет просечних плата. Сваком запосленом омогућићемо систематски преглед на две, а не као до сада на пет година, набројала је градоначелница Ниша неке од предвиђених мера.

Према њеним речима, онима који су ангажовани на основу уговора ван радног односа имаће право на плаћено одсуство у случају пресељења, склапања брака, рођења детета, чиме ће се изједначити са запосленима.

Она је напоменула да су то само неке од афирмативних мера, а положај запослених даље ћемо унапређиваћемо у складу са могућностима и стањем у буџету.

Мићовић је оценио да су запослени у градским управа Града Ниша добили значајно повољнији колективни уговор од републичког и изразио наду у наставак успешне сарадње на даљем унапређивању положаја запослених.

На уложеном труду и залагању да се дође до што повољнијих права радника захвалио је у име Градског синдиката и Синдиката управе Србије Милош Ранђеловић.