Позив уметницима – Осликајте мурал изузетним женама Србије

MM13 јануара, 20221min118
16420886649502577497878498243407

У оквиру пројекта „Изузетне жене Србије“, Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за женске студије, Културним центром ГРАД и градовима Србије позива све заинтересоване street art уметнике да учествују у изради мурала најзначајнијим женама 20. и 21. века.

Циљ пројекта је одавање признања изузетним женама, упознавање младих генерација са хероинама и делима које су оставиле својим радом и делатношћу.

Пројектом је обезбеђен материјал и хонорар за уметнике. Могуће је пријавити се за више мурала, али један уметник може бити изабран само за један мурал. Рок за пријаву је 30. јануар 2022. године, а израда мурала планиран је у фебруару и марту.

За пријаву је потребно послати си-ви на енглеском језику, илустрацију претходних радова и скицу за предложени мурал. Пријаве треба слати на адресу nlmurali@gradbeograd.eu.

Организатори пројекта охрабрују уметнике да се пријаве за израду мурала у свом граду.

У Нишу ће бити осликан мурал Јованке Бончић  Катеринић.

Јованка Бончић Катеринић рођена је у Нишу 1887. године, а умрла је у Београду 1966. године. Прва је жена архитекта у историји Немачке која је стекла диплому инжењера.

Јованка Бончић Катеринић је аутор Учитељског и Ветеринарског факултета у Београду. Њена дела су, на пример, чувени Бански двор у Бањалуци, као и део бањског купатила у Бањи Ковиљачи.

Једна награда коју додељује Универзитет у Дармштату, на коме је дипломирала, као и једна улица у студентском кампусу носе њено име.