Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

MM3 децембра, 20211min165
1
2
5

За последње две године у Нишу је уклоњено 260 баријера које су отежавале кретање особама са инвалидитетом.

Изградња рампи код Палилулске пијаце и на Трошарини последњих дана само је наставак предузимања мера и спровођења пројеката Града Ниша чији је циљ да особама са инвалидeтом буде олакшано кретање. Уз помоћ Дирекције за изградњу града унапређујемо инфраструктуру за олакшано кретање особама са инвалидитетом.

Пројектом „Један лаки километар“ сагледане су све важније и фреквентне раскрснице: на булеварима Др Зорана Ђинђића, Николе Тесле, 12. фебруара, Светог Пантелејмона (Сомборски булевар), Димитрија Туцовића, на Тргу краља Александра и Тргу краља Милана, код Маргера, у Обреновићевој улици, улицама Милојка Лешјанина, Николе Пашића, на раскрсници код Уреда и Палате правде.

На великом броју локација су завршене стазе за олакшано кретање слабовидим особама.

У сарадњи са удружењима особа са инвалидитетом планирају се радови на местима на којима рампе и стазе нису завршене.

Град Ниш из свог буџета финансира рад удружења особа са инвалидитетом, као и борачко-инвалидских удружења, финансира услуге персоналних асистената и рад личних пратилаца, ангажовање геронто домаћица, сноси трошкове градској јавног превоза, финансира боравак деце са сметњама у развоју. Град Ниш наставља да у сарадњи са удружењима особа са инвалидитетом планира нове активности које треба да олакшају њихово кретање и учине да сва места у граду буду подједнако доступна свим грађанима.