Орден Светог Романа постхумно додељен др Миодрагу Лазићу

EM29 јуна, 20201min616
IMG-35da81a9033b0e606e0f9b52ecfce793-V
IMG-d49667bd93df050332a003c7d82ce112-V
IMG-97dcbc12765569bbbd3ccaea5dbec53d-V
IMG-198c1870dbff58d8655f7aeda1c7836e-V

У порти Саборне цркве у Нишу одржана је Видовданска академија на којој је орден Светог Романа  постхумно  додељен доктору Миодрагу Лазићу, а повеље и признања су уручени вуковцима нишких основних и средњих школа.

 

Орден Светог Романа је највеће признање које додељује Епархија нишка, а у име преминулог нишког доктора Лазе примила га је његова ћерка Нина Вујошевић. Академији је присуствовало и више десетина бораца са Илиџе, из Зворника, Бијељине и Братунца које је током рата на простору бивше Југославије оперисао и лечио доктор Лаза.

 

“Доктор Миодраг Лазић, хирург „напаћеног српског народа“, најзначајније признање наше Епархије заслужио је херојским деловањем, примерним вршењем свог позива и за љубав према српској цркви и народу“, казао је епископ нишки Арсеније уручујући орден Нини Вујосевић.

 

“Сећајући се наших славних предака и славећи  њихово свето и славно име вечерас се сећамо лика и дела  једног савременог хероја нашега народа који је себе предао на олтар отаџбине служећи својим ближњима, испунивши речи Христове од ове љубави нико нема већи да ко живот свој положи за пријатеље своје. Реч је о др Миодрагу Лазићу чувеном српском хирургу из Ниша. Овај велики човек, овај херој српскога народа изгубио је своју  последњу битку у борби против подмуклог и невидљивог непријатеља, Ковида 19, борећи се за животе својих пацијената”, истако је епископ нишки Ареније.

 

Ћерка доктора Миодрага Лазића Нина Вујошевић казала је да орден који је добио њен отац представља симбол невероватне приче о херојству у времену када се заборављају праве вредности.

 

“Велика је част стајати данас овде пред свима вама у предвечерје Видовдана у граду у коме  је мој отац провео највећи део свог животног и радног века. Овај орден је уједно и подсетник свима нама да следимо његов пут, да будемо хумани и несебични. Мајке причајте деци о српским херојима. Срби где год да сте не дајте своје светиње, чувајте своје хероје од заборава, њима у част певајте Марш на Дрину“, казала је Вујошевић.