Обележен Дан примирја у Првом светском рату

NJ11 новембра, 20201min447
DSC05843
DSC05735
DSC05742
DSC05699
DSC05862
DSC05753
DSC05789
DSC05815
DSC05805
DSC05737
DSC05828

Полагањем венаца на Старом војничком гробљу и гробљу Комонвелта, као и служењем помена погинулим ратницима, у Нишу је обележен Дан примирја у Првом светком рату.

Венац на Старом војничком гробљу и гробљу британских војника положила је градоначелница Ниша Драгана Сотировски са заменицом Душицом Давидовић и председником Скупштине града Бобаном Џунићем.
Венце су положиле делегације Војске Србије, Нишавског управног округа, Полицијске управе, Српко-руског хуманитарног центра, градских општина Палилуле и Медијане, Савеза бораца, удружења која негују традиције ослободилачких ратова и потомци погинулих.
“Са сетом се сећамо свих жртава, јер је Србија у Првом светском рату дала трећину свог становништва. Слобода је нешто што славимо, што чувамо, чему се радујемо”, рекла је Драгана Сотировски после полагања венаца.
Она је приметила да је у меморијалном парку било много деце, “јер се она на оваквим местима уче традицији, а када имате традицију имате и државу”.
Амблем овог празника је Наталијина рамонда у коме се појављује мотив траке Албанске споменице која се налази изнад цвета и који се носи током обележавања Дана примирја.
Наталијина рамонда има вишеструку симболику, јер и када се потпуно осуши, па се залије, може поново да оживи.
Старо војничко гробље на Делијском вису је основано почетком Првог светког рата као место за сахрањивање преминулих од рана и тифуса у нишкој Војној болници. Раније је то место служило за сахрањивање погинулих у Балканским ратовима.
Британско гробље настало је 1915. године где су сахрањени војници који су лечени у Војној болници, као и болничарке које су служиле у српској војсци.