Ниш партнер у снимању документарне серије о српском колу

Vesna4 јануара, 20211min161
DSC05501
DSC05503
DSC05495
DSC05491

Ниш би требало да буде партнер у пројекту о српском колу и један од градова где ће се снимати документарни серијал о културној баштини Србије уписаној на листи Унеска, речено је у разговору градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и Жељка Мирковића, редитеља тог серијала.
Документарни серијал снимаће се у 15 градова у Србији и у пет градова у Републици Српској.
Мирковић, добитник 59 интернационалних награда и са две кандидатуре за награду Америчке филмске академије „Оскар“ за своје стваралаштво, упознао је градоначелницу Ниша у свом раду на пројекту о Шабану Бајрамовићу.
Разговор редитеља и градоначелнице био је прилика за подсећање на велики интернационални успех Мирковићевог дугометражног документарног филма „Теслин народ“ о исељеницима и знаменитим Србима који су градили Америку, рађен у копродукцији „Оптимистик филма“ са Радио-телевизијом Србије који је приказан на јавном сервису.
Филм „Теслин народ“ уврштен је у архиве библиотеке Конгреса САД, универзитета у Харварду, Колумбији, Јејлу, Питсбургу, Александријској библиотеци у Египту, националним библиотекама Русије и Француске.