Наредба Штаба за ванредне ситуације Града Ниша, 08.09.2020. године

Mirjana Radić8 септембра, 20201min514
grb

На  основу члана 9. Одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите на територији Града Ниша („Службени лист Града Ниша“ бр 38/11), и Мишљења Института за јавно здравље у Нишу, број: 04-2978 од 07.09.2020. године, Градски штаб за ванредне ситуације Града Ниша (у даљем тексту: Штаб), на основу оцене и процене тренутне епидемиолошке ситуације у граду Нишу доноси

 

 

НАРЕДБУ

којом се одређују посебне мере заштите становништва од заразне болести

 COVID-19, које важе од 07. септембра 2020. године.

 

 

  1. Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, и Мишљења Института за јавно здравље Ниш број 04-2978 од 07.09.2020. године, Градски штаб за ванредне ситуације Града Ниша констатује да нема услова за одржавање:

– Фестивала глумачких остварења домаћег играног филма-Филмски сусрети;

– Интернационални Nisville џез фестивал;

– Књижевна колонија „Сићево“;

– Ликовна колонија „Сићево“;

– НИМУС;

– „Дани бурека“;

– „Међународни гастро-туристички фестивал“;

– „Мајска песма“;

– Концерт омладинске филхармоније на спомен парку Бубањ;

– Сајам аутомобила.

 

  1. Ради спречавања ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 забрањују се јавна окупљања на територији Града Ниша на јавним местима у затвореном и отвореном простору – када се истовремено окупља више од 30 лица, с тим што растојање између присутних лица мора бити најмање 1,5 м, односно на свака 4 м2 може бити присутно једно лице.

Забрана се не односи на рад привредних субјеката који не пружају услуге становништву, као и на рад државних органа и јавних служби.

 

  1. Изузетно од тачке 1. ове Наредбе, уз сагласност Института за јавно здравље Ниш:

– приликом одржавања јавних културно-уметничких догађаја из редовног репертоара установа културе Града Ниша у затвореном простору дозвољено је присуство највише 500 посетилаца истовремено, и то тако да свако друго место за седење буде слободно и уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца, као и запослених који учествују у организацији догађаја, и

– када се јавни културно-уметнички догађај из редовног репертоара установа културе Града Ниша одржава на отвореном простору, дозвољено је присуство највише 500 посетилаца истовремено тако да се између посетилаца одржава дистанца од најмање један и по метар, уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца, као и запослених који учествују у организацији догађаја.

 

  1. Ограничава се радно време привредним субјектима који обављају трговинску делатност (тржни центри, хипермаркет, супермаркет, мини маркет и сл.) и врше услуге, на период од 6,00 до 23,00 часа.

Забрана се не односи на апотеке кад обављају апотекарску делатност, бензинске пумпе које обављају делатност продаје горива и шалтерску продају хране из објеката који имају шалтер за шалтерску продају хране, а који су регистровани за припрему и послуживање хране (угоститељски објекти и кетеринг).

Обавезују се сви привредни субјекти који обављају трговинску делатност (хипермаркет, супермаркет, мини маркет и сл.) да појачано врше дезинфекцију свих површина, посебно колица и корпи.

 

  1. Ограничава се радно време привредним субјектима који обављају угоститељску делатност у угоститељским објектима који немају башту, као и ноћним клубовима на територији Града Ниша, на период од 6,00 до 21,00 час.

 

  1. Ограничава се радно време привредним субјектима који обављају угоститељску делатност у  угоститељским објектима који имају башту и то у затвореном делу објекта до 21,00 час, а у отвореном делу објекта (башти) до 01,00 час.

 

  1. Обавезно коришћење заштитних маски, као и одржавање физичке дистанце од минимум 1,5m приликом коришћења паркова, дечјих и рекреационих игралишта, скејт паркова, фитнес мобилијара, односно теретана на отвореном, као и тартан стазе у Граду Нишу, изузев уколико су у питању лица која живе у заједничком домаћинству.

 

  1. Надзор над применом одредаба ове Наредбе врши територијално надлежна Комунална инспекција градске општине и Комунална милиција Градске управе Града Ниша.

 

  1. Ова наредба ступа на снагу наредног дана од дана доношења.

 

Поред мера прописаних овом Наредбом, на територији Града Ниша и даље су на снази мере из Наредбе Градског штаба за ванредне ситуације од 11. јула 2020. године, које нису у супротности са мерама утврђених овом Наредбом.

 

Градски штаб за ванредне ситуације је у сталном заседању, прати епидемиолошко стање у граду, а у складу са ситуацијом и својим надлежностима, доносиће нове одлуке уколико се досадашње покажу као недовољно ефикасне.

 

 

 

 

 

Градски штаб за ванредне ситуације

Командант

Драгана Сотировски

 

Прилог: Оригинални текст документа