Додељена награда за животно дело фестивала „Нишвил“

Nemanja Jovanović18 септембра, 20201min280
IMG_8365
IMG_8394
IMG_8495
IMG_8479
IMG_8433
IMG_8197
IMG_8297
IMG_8251
IMG_8218
IMG_8154
IMG_8551
IMG_8582
IMG_8154

Један од најзначајнијих српских џез музичара, пијаниста и композитор Милош Миша Крстић, добитник је овогодишње награде Нишвил џез фестивала за животно дело.

Награду је лауреату у холу Градске куће уручила градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Градоначелница Сотировски је подсетила на последњи наступ Мише Крстића на Нишвилу пре тачно 20 година и изразила задовољство што је баш она вечерас уручила награду Крстићу.

„После 20 година од оног наступа Ви добијате ово дивно дело које ће Вас подсећати на Нишвил и Ниш, а нове генерације говориће како је Миша Крстић добио награду у доба короне”, рекла је Сотировски.

„Ниш ове године жали за правим Нишвилом у простору Тврђаве, али се овај фестивал већ припрема за 2021. годину када ће два Нишвила бити спојена у један „,нагласила је градоначелница.

Милош Миша Крстић је један од ретких међу џезерима који никада нису правили било какве музичке компромисе и први је музичар са ових простора који је магистрирао џез (1995. године) у колевци те музике (Универзитет Јужног Илиноиса у Едвардсвилу), где је једно време и радио као асистент за комбо саставе и историју џеза.

“Ова награда је значајна по више основа. Прво, додељује се на фестивалу који је високо котиран на листи музичких и џез фестивала на свету. Посебно је значајна зато што се додељује за изворни џез који није пред очима јавности свакодневно као нека естрада. Оно што је најважније, додељује се на фестивалу који ће остати упамћен као јединствен у доба короне”, рекао је након уручења награде Милош Крстић.

Доделом награде почео је други део фестивала чији је програм знатно измењен због епидемиолошких прилика. Програм је бесплатан, а поштовање мера обавезно. Број места је ограничен, а посетиоци ће морати да носе заштитне маске.

Музички програми биће изведени на две бине и то код чесме краљице Наталије, испред моста код Тврђаве и Нишвил џез музеја у Тврђави.

Такође, код чесме ће у вечерњим сатима бити реализован програм „Нишвил Муви самит“, док ће у паузама између филмова пијанисти свирати уз неме филмове у склопу „Нишвил Кристина стејџа“.

Пратећи програм „Нишвил“ џез фестивала трајаће до недеље 20.септембра.