Дани словачке културе у Нишу – Концерт на отвореном

MM28 септембра, 20211min175
gj

Поводом Дана словачке културе у Србији Амбасада Словачке Републике, уз подршку почасног конзула и Града Ниша, организује концерт на отвореном Војног оркестра Оружаних снага Словачке Републике и изложбу поводом обележавања стогодишњице од рођења Александра Дупчека, водеће фигуре Прашког пролећа чији је живот обележен борбом за слободу, за суверенитет и социјалну правду.

Манифестација има за циљ да кроз различите уметничке жанрове представи словачку културу Србији, а одржава се само у четири земље на свету.

Модерна историја војног музичког оркестра, чији корени сежу до почетка 19. века, датира од 1953. године када је оркестар имао 40 чланова. Функција и статус војног оркестра се готово 200 година нису променили. Војни оркестар је 1993. године постао оркестар председника Словачке Републике и од тада учествује у церемонијама дочекивања многих водећих представника и делегација влада из целог света. Важан сегмент постојања војног оркестра у прошлости био је и репрезентовање Оружаних снага Словачке Републике у иностранству. Војни оркестар, чије  седиште је у Братислави, учествовао је на многим фестивалима војне музике у Европи и тренутно броји 50 чланова.

На програму којим ће се представити нишкој публици наћи ће се изворне и народне мелодије из Словачке, а на крају ће бити изведене песме „Тамо далеко“ и словачка народна „Танцуј, танцуј“.

Концерт на отвореном биће одржан 29. септембра 2021. године у 19.00 сати у Амфитеатру на нишавском кеју. У случају временских прилика концерт ће бити одржан у Официрском дому. Молба организатора је да се на концерту поштују прописане епидемиолошке мере.