Градски штаб: Епидемиолошка ситуација крајње неповољна

MM24 септембра, 20211min247
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10

Градски штаб за ванредне ситуације Града Ниша (Градски штаб) оценио је да је епидемиолошка ситуација на територији Ниша врло неповољна и указао да две трећине новозаражених припада старосној групи од 10 до 49 година. Здравствено најугроженије групе коронавирусом су старији од 55 година којима вирус преносе млађе особе и међу којима су најчешћи смртни исходи.

Дневни рекорд броја заражених у Нишу забележен је овог 17. септембра од 400 позитивних.

Градски штаб за ванредне ситуације још једном истиче да је вакцинација становништва једини прави бедем порасту обољевања и масовног заражавања.

Колективни имунитет против опаког вируса постиже се колективном свешћу о опасности с којом смо суочени. Свака дезинформација изречена у јавном простору релативизује ту опасност, а последица тога је пораст броја оболелих, хоспитализиваних и умрлих.

Градски штаб предузеће мере опсежне контроле и надзора прописаних мера заштите на местима на којима се окупља већи број грађана, а посебно у тржним центрима, великим маркетима, јавном саобраћају и слично.

Градски штаб упутио је препоруку Универзитету у Нишу да благовремено предузме мере уочи почетка школске године и обезбеди ефикасну контролу поштовања епидемилошких мера заштите.

Основним и средњим школама упућена је препорука у којој се инсистира на обезбеђивању адекватних услова за извођење комбиноване наставе у односу на простор и контролу поштовања прописних мера: маска, дистанца, дезинфекција.

Градски штаб ће уз помоћ Стручно-оперативног тима пратити даљи ток епидемије предузимајући, према потреби, оштрије мере у односу на прописане у Републици Србији у борби са коронавирусом.

 

Градски штаб за ванредне ситуације

Града Ниша,

Командант

Драгана Сотировски